latinica  ћирилица
22/02/2018 |  15:27 ⇒ 23/02/2018 | 11:15 | Autor: RTRS

Žrtve ratne torture konačno dobijaju prava; Zakon nikoga ne diskriminiše (VIDEO)

Nakon više od 20 godina od završetka rata i gotovo tri godine od podnošenja zahtjeva, žrtve ratne torture konačno su dočekale da poslanici u parlamentu Srspke raspravljaju o zakonu koji ih štiti.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Usvojili su Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture i uputili ga u javnu raspravu. Cilj je da i ova kategorija stanovništva dobije status kao i ostali učesnici rata.

Nacrt definiše status i prava žrtava torture u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od 17. avgusta 1990. do 19. juna 1996. godine.

Lica koja dobiju status žrtve torture imaće pravo na zdravstvenu zaštitu i osiguranje, biće oslobođena troškova participacije, administrativne i sudske takse. Dobiće i pravo na banjsku rehabilitaciju, podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje, posebnu psihološku podršku, socijalnu zaštitu i besplatnu pravnu pomoć.

- Ova kategorija često se pojavljuje kao svjedok u suđenjima ratnih zločina i stvarno je bilo nemoralno da oni nemaju nikakv status regulisan bilo kojim aktom - kaže Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite

Usvajanjem ovog zakona, žrtve ratne torture imaće pravo i na mjesečnu naknadu od 120-300 maraka, za šta će godišnje iz budžeta biti izdvojeno oko 1,6 miliona maraka.

Predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić naglasila je da Nacrt zakona o zašititi žrtava ratne torture nije diskriminatorski, kako to tvrde Bošnjaci.

- Za one koji ne znaju Udruženje žena žrtava rata je višenacionalno i nema govora o bilo kakvoj nacionalnoj ili vjerskoj diskriminaciji - rekla je Rajilićeva. Mnoge žene su prošle torure, bile u logorima i sa djecom, a poslije rata imale su brojne traume. Većina je danas jako bolesna i nemaju elementarnih sredstava za život i liječenje - dodala je Rajilićeva.

Rasprava o ovom zakonu ujedinila je poslanike oba bloka, koji smatraju da je riječ o važnom zakonu koji je trebalo da bude usvojen i ranije.

Poslanik SNSD-a Dušica Šolaja izjavila je danas da će zakonom o zaštiti žrtava ratne torture biti otklonjena velika nepravda prema ovoj kategoriji stanovništva koja će biti uvedena u pravni sistem i dobiti svoja prava, iako sa zakašnjenjem od 20 godina.

- Primjetio sam da je predlagač zakona postavio dobar vremenski okvir kojim je obuhvaćen period, da to nije od datuma kada je rečeno da je zvanično počeo rat nego i malo ranije - istakao je Perica Bundalo, poslanik PDP-a

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Sonja Karadžić Јovičević rekla je da ovaj zakon ne bi smio da bude uveden u politikanstvo jer bi to bilo zlonamjerno prema svim žrtvama ratne torture bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ona smatra da je kratak rok od 30 dana za javnu raspravu o nacrtu ovog zakona, ali da se nada da taj period biti maksimalmno iskorišten kako bi se dobila što kvalitetnija zakonska rješenja.

Poslanici su nakon ovog raspravljali i o Nacrtu zakona o oduzimanju imovine koja je proistekla izvršenjem krivičnog djela, koji su takođe usvojili.

Osim ovog, poslanici su usvojili i zakone o srednjem obrazovanju, gasu, banjama, hemikalijama, stranim ulaganjima, a prihvaćene su i odluke o zaduženju za Željeznice i iznosu garancija koje Republika Srpska može izdati u ovoj godini.

Nastavak zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za utorak, 27. februar.