latinica  ћирилица
22/02/2018 |  15:39 ⇒ 15:52 | Autor: RTRS

SM BiH: Nastavak razgovora o raspodjeli diplomatsko-konzularne imovine

Savjet ministara BiH zadužio je na današnjoj sjednici ovlaštenog predstavnika BiH u Zajedničkom komitetu za provođenje Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRЈ da nastave aktivnosti na realizaciji obaveza iz ovog aneksa i zaključaka sa prvog dijela sastanka ovog komiteta koji je održan u Beogradu u decembru prošle godine, a čiji je nastavak planiran u martu.
Savjet ministara - Foto: SRNA
Savjet ministaraFoto: SRNA

U Informaciji Ministarstva inostranih poslova BiH istaknuto je da je zajednička prodaja imovine u Njujorku, Bonu, Bernu i Tokiju, koju je Komitet pokrenuo u proteklom periodu, imala visok prioritet u agendi razgovora zbog brojnih aktivnosti koje treba provesti s ciljem što skorije realizacije prodaje i raspodjele dobijenih sredstava, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Na sastanku je podržan i rad Ekspertne grupe za raspodjelu umjetničkih djela, a razmijenjena su i mišljenja o trenutnom stanju u pogledu raspodjele imovine u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, te je zaključeno da se razgovori u vezi sa ovom imovinom nastave, nakon što se prikupe dodatne informacije.

Savjet ministara zadužio je Upravu za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH da problem vozila koja su oduzeta pravosnažnom sudskom odlukom, odnosno koja su u carinskom upravnom postupku zaplijenjena i kojih su se vlasnici odrekli u korist BiH, a koja ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet riješi u skladu sa važećim propisima.

Riječ je o propisima kojima se uređuje način postupanja sa oduzetom carinskom robom koja ne ispunjava uslove za stavljanje u slobodan promet, o čemu će dostaviti izvještaj Savjetu ministara.

Riječ je o više od 2.000 vozila ranije oduzetih pravosnažnom sudskom odlukom, a koja su u vrijeme oduzimanja bila starija od sedam, odnosno 10 godina.

Ova vozila ne ispunjavaju uslove za registraciju i prodaju te se dugo nalaze u skladišnom prostoru za koji se po osnovu zakupa godišnje izdvaja 48.000,00 KM.

Na današnjoj sjednici je dogovoreno da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa najmanje jednom godišnje informiše Savjet ministara o realizaciji i toku provođenja Projekta upravljanja slivom rijeke Drine na zapadnom Balkanu, kojim se jača saradnja BiH, Crne Gore i Srbije.

U martu prošle godine počela je realizacija ovog projekta koji bi trebalo da bude završen 2020. godine, a doprinijeće podizanju životnog standarda stanovništva u slivu rijeke Drine uspostavljanjem održivih rješenja koja će provoditi efikasne institucije.

Projekt vrijedan 8,4 miliona američkih dolara finansiran je u jednakim omjerima iz Specijalnog fonda za klimatske promjene i Globalnog fonda za zaštitu životne sredine. Sredstva su raspoređena proporcionalno teritoriji sliva Drine, i to BiH, Crnoj Gori, i Srbiji.

Za BiH namijenjeno je 3.375.270,00 američkih dolara, a sredstva su raspoređena Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, te nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH.

Savjet ministara usvojio je Kompilirane odgovore BiH na Tematski upitnik za drugi krug monitoringa o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe koji su olakšani upotrebom informacionih i komunikacionih tehnologija, koje će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice dostaviti Lanzarote komitetu.

Na ovaj način BiH ispunjava svoju međunarodnu obavezu proisteklu iz Konvencije Savjeta Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualne zloupotrebe.

Na sjednici je data saglasnost za organizovanje glasanja državljana Italije na teritoriji BiH, povodom održavanja parlamentarnih izbora u ovoj zemlji zakazanih za 4. mart.

Savjet ministara usvojio je danas informaciju Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave o smanjenju poreza i doprinosa, te parafiskalnih nameta i njihovoj harmonizaciji na području BiH, koju će uputiti Predstavničkom domu parlamenta BiH, u skladu sa zaključkom sa ranije sjednice tog doma.

U toj informaciji navodi se da su uspostavljeni i objavljeni registri neporeskih nameta na sva četiri nivoa vlasti u BiH, čime je ispunjena obaveza iz Akcionog plana Reformske agende, te stvorene pretpostavke za njihovo smanjenje i harmonizaciju, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Registar neporeznih prihoda koje naplaćuju institucije BiH usvojen je još 2016. godine i objavljen na internet stranici Ministarstva finansija i trezora, a sadrži ukupno 203 neporeska prihoda koje pravna i fizička lica plaćaju prema institucijama BiH u vidu administrativnih taksi i drugih naknada.

U Federaciji BiH /FBiH/, kako se navodi, u prosjeku egzistira 198 različitih naknada i taksi, od čega se najmanje njih 95 naplaćuje na federalnom nivou, 77 u prosjeku na nivou kantona, a 26 različitih taksi i naknada u prosjeku naplaćuju opštine.

U Republici Srpskoj okvirni broj naknada koje se naplaćuju po raznim osnovama iznosi 286, a u Brčko distriktu navedeno je 177 neporeskih davanja.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog osnova za vođenje pregovora i zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanjima koje izvršava Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu u BiH s ciljem institucionalizacije i jačanja odnosa.

Zaključivanjem sporazuma biće unaprijeđeni odnosi EU i BiH u oblasti granične saradnje, uključujući usaglašavanje operativnog plana, pojednostavljenje i ubrzanje obavljanja zajedničkih intervencija na granicama, kao i saradnja sa drugim agencijama i tijelima EU.

Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog osnova za pristupanje BiH Protokolu iz 1978. godine uz Konvenciju o ugovoru o međunarodnom prevozu robe drumom /CMR/ koja je zaključena u Ženevi 1956. godine.

Pristupanje ovoj konvenciji, koje je inicirala i Spoljnotrgovinska komora BiH, osiguraće pravnu bezbjednost prevoznika iz BiH koji obavljaju međunarodni prevoz tereta u drumskom saobraćaju.

Protokolom je definisan način obračuna naknade za potpun ili djelimičan gubitak robe, odnosno utvrđena je gornja granica naknade po kilogramu bruto težine, a naknada će se obračunavati po vrijednosti robe u vrijeme i u mjestu u kojem je primljena za prevoz.

Ministarstvo komunikacija i transporta dostaviće ovaj prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika instrumenta ratifikacije predložen je ministar inostranih poslova.

Izvor: SRNA