latinica  ћирилица
22/02/2018 |  15:53 ⇒ 18:37 | Autor: RTRS

U Beogradu otvoren 40. Međunarodni sajam turizma (VIDEO, FOTO)

U Beogradu je otvoren 40. Međunarodni sajam turizma, koji je okupio više od 1.200 izlagača iz 55 zemalja.
Sajam turizma u Beogradu - Foto: RTRS
Sajam turizma u BeograduFoto: RTRS

Održava se pod sloganom "Odmor te čeka", a zemlja-partner ove godine je Grčka.

Јedan od najvećih sajmova ove vrste u jugoistočnoj Evropi prilika je da se predstave i bogati turistički potencijali Republike Srpske.

Reprezentativni štand Republike Srpske donosi najbogatiju turističku ponudu do sada i svjedoči o tome da je Srpska sve privlačnija turistima.

Najviše turista u Srpsku stiže upravo iz Srbije.

- Prethodna godina je bila veoma uspješna, Andrićgrad je onaj mamac i sa onim sadržajem koji nudi prosto mami turiste da dolaze. I ono što nas posebno raduje – da Višegrad premoštava onu ljetnu i zimsku sezonu - istakla je Olivera Todorović, direktorka Turističke organizacije Višegrad.

- Banjaluka je redovni učesnik na sajmu turizma da prezentuje svoju turističku ponudu. Mi prvenstveno prezentujemo vjerski turizam, avanturistički turizam i kulturni turizam - kaže Vera Barić, Turistička organizacija  Banjaluka.

Sajam turizma u Beogradu

Broj dolazaka turista u Republici Srpskoj lani je povećan za 24,6%.

- I danas i ovih dana ćemo pokazati naš banjski potencijal, naš planinski potencijal, naše zdrave vode, zdravu prirodu, nacionalne parkove, parkove prirode - poručio je Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Predstavništvo Srpske organizovalo je zapažen nastup naših vinara i vinogradara na Međunarodnom sajmu vina.

- Ovo predstavljanje je dovelo do toga da naši vinari već postaju i redovno dobitnici nagrada na sajmu vina, i ove godine prema prvim informacijama imamo takođe veliki broj medalja koje su naši vinari osvojili - naglasio je Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji. 

Istovremeno sa sajmovima turizma i vina, održavaju se i sajmovi ugostiteljske opreme i suvenira.