latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:20 ⇒ 17:09 | Autor: RTRS

NSRS usvojila set zakona

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas odluku o garancijama u iznosu od 750 miliona KM koje može izdati Srpska u ovoj godini po hitnom postupku s ciljem nastavka realizacije planiranih aktivnosti.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SNSD-a koji obavezuje Vladu Srpske da dva puta godišnje izvještava Narodnu skupštinu o iznosu izdatih garancija, kome su i pod kojim uslovima date garancije i o stanju duga po izdatim garancijama.

Poslanici su usvojili i odluku o prihvatanju zaduženja Srpske prema Svjetskoj banci - Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj prema projektu restrukturisanja "Željeznica Republike Srpske" u iznosu 51,3 miliona evra po hitnom postupku s ciljem unapređenja operativne efikasnosti i finansijske održivosti ovog sistema.

Poslanici su usvojili i Zakon o gasu kojim se uređuje način organizovanja i obavljanja energetskih djelatnosti u sektoru prirodnog gasa i kojim se obezbjeđuje efikasan, bezbjedan i pouzdan rad transportnog sistema prirodnog gasa i pružanja usluga transporta.

Narodna skupština usvojila je Zakon o stranim ulaganjima koji određuje da strani ulagači dobijaju ista prava i obaveze kao i domaći, definišu se status stranih ulagača, oblici stranih ulaganja, organi nadležni za odobrenje stranih ulaganja, te rad Savjeta za strane investitore Srpske.

Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju s ciljem nastavka aktivnosti u ispunjavanju obaveza iz Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, kao i zbog harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i usklađivanja sa FATF preporukama.

Usvojen je i Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju kojim je propisano da stručni tim škole čine nastavnici, stručni saradnici i po potrebi stručno lice iz druge ustanove koja može doprinijeti razvoju stručnog tima.

Nije prihvaćen amandman Koalicije "Domovina" da se u nastavni program uvede kategorija "bosanski jezik".

Poslanici su usvojili Zakon o banjama kojim su definisane vrste usluga u banjama, te proglašenje određenog geografskog područija banjom.

Narodna skuština Srpske usvojila je i Zakon o hemikalijama čiji je cilj zaštita zdravlja ljudi i životne sredine od štetnog uticaja hemikalija i kojim se uređuje klasifikacija, obilježavanje i pakovanje hemikalija, te nadzor, uslovi izvoza i uvoza hemikalija.

Poslanici su usvojili i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Penzijskom rezervnom fondu kojim se određuje da ulaganja tog fonda u projekte mogu da se vrše isključivo na području BiH u skaldu sa razvojim ciljevima Srpske, te investicionom politikom i ciljevima Fonda.

Narodna skupština Srpske usvojila je Nacrt zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske kojim se propisuje osnivanje i organizacija ustanova za izvršenje krivičnih i prekršajnih sankcija, te izvršenje kazne zatvora.

Ovaj akt će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Usvojen je i Nacrt zakona o zaštiti žrtava ratne torture Republike Srpske kojim su definisani status i prava lica koji su bili žrtve torture i kojm je definisano šta je žrtva ratne torture, kao posebna kategorija civilnih žrtava rata.

I ovaj nacrt zakona će biti upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Narodna skupština usvojila je i Nacrt zakona o oduzimanju imovine proistekle izvršenjem krivičnog djela s ciljem uspostavljanja efikasnih mehanizama za upravljanje imovinom proisteklom izvršenjem krivičnog djela koja je privremeno ili trajno oduzeta, čime će biti otklonjene brojne prepreke sa kojima se u radu susreću pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i pravosudnih institucija.

Nakon glasanja okončan je i ovaj dio 23. redovne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, a nastavak je zakazan za utorak, 27. februar.

Izvor: SRNA