latinica  ћирилица
22/02/2018 |  16:48 ⇒ 20:32 | Autor: RTRS

Predstavljanje helikopterskog simulatora, jedinstvenog u regionu (VIDEO)

U banjalučkoj Tehničkoj školi okupili su se predstavnici svih struktura vazduhoplova i zvaničnih institucija Republike Srpske i BiH.
Helikopterski servis - Foto: RTRS
Helikopterski servisFoto: RTRS

Povod – predstavljanje helikopterskog simulatora, jedinstvenog u regionu. Ovo savremeno učilo, primarno je izrađeno za potrebe učenika, ali će služiti kao trenažno sredstvo i pilotima.

Kako bi upotpunili stručno-tehničku nastavu, banjalučka Tehnička škola, uz podršku kabineta predsjednika, Vlade Srpske i brojnih partnera, kabinet za Vazduhoplovne tehničare obogatila je još jednim simulatorom – za helikopter Gazelu i Bel 407.

- Sve radimo da nikada ne dođemo u kontekst da učenici Tehničke škole završe srednjoškolsko obrazovanje, a da se nisu susreli sa onim za šta se školuju i obrazuju - kaže Kristina Mrđa, direktor Teničke škole u Banjaluci.

U redovima onih koji znaju, mogu i hoće je i idejni tvorac svih simulatora – profesor mašinske grupe predmeta Rinaldo Kastanja. Sa iskustvom na izradi kamionskog i avionskog, priznaje, ovaj simulator je bilo mnogo lakše napraviti.

- Najviše smo vremena potrošili čekajući komponente, koje su komponente dvojne namjene, pa je postupak uvoza, carinjenja drugačiji nego inače - napominje Kastanja.

U simulator je ugrađeno 25 hiljada karata postojećih aerodroma, sa tačnim koordinatama. Koliko je drugačije upravljati u stvarnim vremenskim uslovima i simuliranim?

 - Sa ovim simulatorom se susrećem prvi put. Koliko je realno? Pa dosta stvari ima koje su realne, od komandi, instrumenata, samog simulatora i ostalo. Mislim da je ovo veliki napredak za školu, za Banjaluku, za mlade naraštaje -  ističe Zoran Brestovac, pilot Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske.

Najveća škola u BiH, površinom i brojem učenika, zahvaljujući prijateljima i sponzorima, kabinet su nedavno opremili i sa dva motora u presjeku – mlaznim i klipnim, što će naročito biti potrebno tehničarima za avion i motor, koje planiraju uvrstiti u izbor zanimanja ove škole.