latinica  ћирилица
22/02/2018 |  18:16 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

CIK BIH istražuje Šarovićevo ministarstvo

Iz izvora bliskih Centralnoj izvbornoj komisiji BiH portal Dnevnik.ba dobio je fotografiju dokumenta u kojem CIK traži reviziju u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.
Šarović - istraga -
Šarović - istraga

Riječ je o tome da je fimra "Mujanovići d.o.o." u vlasništvu kuma Bakira Izetbeovića potencijalni finansijer političkih stranka u BiH.

U dokumentu piše:

"U skladu sa članom 14. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka ("Službeni glasnik BiH" broj: 95/12 i 41/16), molimo vas da nam u roku 7 (sedam) dana, od dana prijema ovog zahtjeva, dostavite podatke o tome da li je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u 2016. godini sklopilo ugovore o javnim nabavkama da pravnim licem Mujanovići d.o.o. Vogošća, odnosno koristilo usluge ovog pravnog lica i u kom iznosu.

Traženi podaci su nam potrebni u svrhu revizije godišnjih finansijskih izvještaja političkih stranaka za 2016. godinu, koje su primile donacije navedenog pravnog lica.

Centralna izborna komisija BiH je, u skladu sa članom 10. stav (1) Zakona o finansiranju političkih stranaka obavezna izvršiti reviziju finansiranja svih političkih stranaka.

U potpisu, predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić, stoji u dokumentu."

Ministarstvo tvrdi: Nismo poslovali sa Mujanovićem

Iz Ministarstva je za Dnevnik.ba potvrđeno da Ministarstvo nikad nije poslovalo sa spomenutom firmom.

Ono što je zanimljivo u cijeloj priči je razlog zbog kojeg CIK uopšte istražuje Šarovićevo ministarstvo i to u vezi sa potencijalnim poslovanjem sa firmom čiji je vlasnik Izetbegovićev kum.

Upite o tome provodi li se revizija i u drugim ministarstvima portal Dnevnik.ba poslao je i na i na adrese ostalih osam ministarstva u Savjetu ministara i biće objavljeni kad stignu odgovori.

Izvor: Dnevnik.ba