latinica  ћирилица
22/02/2018 |  18:32 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

U Banjaluci u subotu prvi Forum dijaspore, više od 100 učesnika (VIDEO)

U Banjaluci će u subotu biti održan prvi Forum dijaspore, sa više od 100 učesnika.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Namjera je - uspostavljanje trajnih mehanizama za jačanje privredne i kulturno-naučne saradnje Republike Srspke i srpskog naroda u rasijanju. Јednodnevni Forum održava se na inicijativu, i pod pokroviteljstvom, predsjednika Milorada Dodika.

Nikad veći Forum srpske dijaspore okupiće ugledne univerzitetske profesore, naučne i kulturne radnike, privrednike, studente i predstavnike SPC iz 20 zemalja svijeta. Dijaspora je veliki ekonomski i razvojni potencijal, još nedovoljno iskorišten, i može doprinijeti promociji privrednih i turističkih potencijala Srpske.

- Forum će biti podijeljen na dva panela. U okviru prvog razgovaraće se o kulturnoj i naučnoj saradnji, humanitarnom radu, i drugi, koji je ekonomskog karaktera, gdje ćemo razgovarati o ekonomskom potencijalu, saradnja Republike Srpske i dijaspore - istakla je Nina Sajić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

A to je i cilj konferencije. Namjera je i da se dijaspora podstakne da investira u Srpsku. U organizaciju su se uključili Privredna komora i Vlada, koja već ima planove da se saradnja sa dijasporom institucionalizuje. Prijedlog je i da se u sklopu Privredne komore organizuju poslovni forumi.

- Ima i ideja da se na nivou lokalnih zajednica napravi tzv.oficirska veza sa dijasporom, tako da na ta dva nivoa imamo tu institucionalnu saradnju - poručila je Sajićeva.

Forum će otvoriti predsjednik Milorad Dodik, nakon čega slijedi plenarna sjednica. Planiran je odlazak u Kozarsku Dubicu i Donju Gradinu, gdje će u Spomen-području biti održan istorijski čas.