latinica  ћирилица
23/02/2018 |  07:29 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

U Banjaluci ministarska konferencija o evropskim integracijama (FOTO/VIDEO)

Bosna i Hercegovina bi mogla da postane dio evropske porodice 2025.godine, ali i prije ako ispuni određene uslove, poručio je izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda na Međunarodnoj ministarskoj konferenciji o evropskim integracijama u Banjaluci.
Ministarska konferencija u Banjaluci - Foto: RTRS
Ministarska konferencija u BanjaluciFoto: RTRS

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Kristijan Dan Preda je izjavio da bi BiH mogla da postane članica EU 2025.godine.

"Možda čak i prije. Borba protiv korupcije je glavni uslov. Drugi bitan uslov je imati slobodne medije. I treće je da postoje Vlade koje rade za svoje građane, a ne za političare", zaključio je Preda

Ministarska konferencija

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je naglasio da se Srpska opredjeljena za EU.

"Sve ono što treba da provedemo na putu ka EU mi ćemo ispuniti. Obaveze - ništa i ni zbog čega ne stoje. Nadam se da će oni koji nisu članice ubrzati proces. Republika Srpska će svoje obaveze izvršavati na vrijeme", dodao je Čubrilović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da BiH ima šansu da se pridruži EU i da od domaćih snaga zavisi koliko će zemlja uspjeti da ispuni obaveze na planu evrointegracija.

"Za to je važan ambijent u regiji i okruženju", istakao je Ivanić.

Ivanić, koji je otvorio ovu konferenciju, naveo je da će u narednom periodu BiH ugostiti najviše predstavnike EU, što je pozitivan razvoj političkih prilika na ovom prostoru.

"EU je prvi put ozbiljna kada je riječ o zapadnom Balkanu nakon migrantske krize i `Bregzita`, i Evropi je potrebno nekoliko pozitivnih stvari, među kojima je proširenje. Osjećamo da imamo podršku na tom putu, pogotovo susjednih zemalja", naveo je Ivanić, dodajući da su Evropljani sada vrlo iskreni po tom pitanju i shvataju značaj zemalja zapadnog Balkana.

On je dodao da je evropski put jedan od najvažnijih preduslova za stabilnost, mir i ekonomski razvoj BiH i regiona.

"Ne smijemo biti izolovani dok se ostali razvijaju. Takođe, mehanizam koordinacije treba sprovesti do kraja u BiH, a važno je što ćemo uskoro predati odgovore na Upitnik Evropske komisije", naglasio je Ivanić.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak naveo je da BiH želi da ubrza evropski put, uz pomoć partnera u EU i regionu.

"Evropski put je od ogromnog značaja za cijeli region i bez tog okvira nema rješavanja najznačajnijih problema. Republika Srpska i FBiH moraju da znaju šta je njihova uloga na tom putu. Ako nema međusobnog poštovanja nadležnosti i ovlaštenja, imamo veliki problem. Nažalost, to nije bilo na visokom nivou, pa su stvorene neke krize i postoje zastoji na evropskom putu", istakao je Crnadak.

On je rekao da ova konferencija služi za dodatnu promociju evrointegracija i regionalne saradnje na tom putu.

Crnadak je istakao da je veoma značajna posjeta predsjednika Evropske komisije Žan-Klod Јunkera BiH i regionu planirana za narednu sedmicu.

"Mnogi su nas pretrčali na evropskom putu, a cilj nam je da to ubrzamo uz pomoć partnera u EU i regionu", naglasio je Crnadak.

On kaže da je sporazum o saradnji u evrointegracijama potpisan sa resornim ministrom Srbije Јadrankom Јoksimović.

Јoksimovićeva je rekla da Srbija podržava BiH na evropskom putu i da je taj put značajan za cijeli region.

"U BiH se shvata značaj strategije proširenja EU, koja želi da jača do 2025. godine. To je za zemlje zapadnog Balkana podsticaj na evropskom putu i moramo sarađivati ako želimo jaču pregovaračku poziciju prema EU i da donesemo nešto dobro našim zemljama", navela je Јoksimovićeva.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić istakao je da sve zemlje zapadnog Balkana žele u EU, ali da se to ne događa željenom brzinom.

"Važno je na tom putu da EU ima volju da se proširi na zapadni Balkan i da naše zemlje ispune uslove za pristupanje", naglasio je Bosić.

On je dodao da neki lideri u regionu, nažalost, neće da se odreknu autokratskog vladanja i rastućeg populizma, kao i pominjanja stvari koje su relikt prošlosti.

Bosić je rekao da su neodrživi planovi o centralizaciji BiH izmjenama Dejtonskog sporazuma.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da Strategija EU o proširenju pruža zemljama zapadnog Balkana jasniju perspektivu, ali i ukazuje na brojne izazove i teškoće u integracionim procesima.

"BiH treba da ubrza proces evrointegracija i da zemlje zapadnog Balkana riješe međusobna otvorena pitanja i sporove uz pomoć EU", rekao je Čubrilović.

Smatra da na planu evrointegracija BiH treba obezbijediti i vladavinu prava, nezavisno pravosuđe i suzbijanje korupcije, uz poštivanje Ustava i zakona.

"U pretpristupnoj fazi neophodno je nastaviti reforme na osnovu vladavine prava, ali cjelovita realizacija ovih reformi moguća je tek zatvaranjem pregovaračkih poglavlja. Stoga, vladavina prava ostaje kao trajni princip u svim fazama evropskih integracija", kazao je Čubrilović.

On je naglasio da zemlje zapadnog Balkana treba da zajednički djeluju na evropskom putu.

"Najvažni aspekt evrointegracije je brži ekonomski razvoj prije članstva u EU", rekao je Čubrilović.

Naveo je da je potrebno da EU donese novu strategiju finansijske pomoći i investicija za zapadni Balkan da bi se ovo područje znatno brže ekonomski razvijalo.

Predsjednik Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Branislav Borenović rekao je da je važno što su sve parlamentarne stranke formalno za evrointegracije.
"U vezi s tim imamo konsenzus", rekao je Borenović.

On je naveo da BiH u evrointegracije treba ići snažno i uz saradnju sa zemljama regiona, iako na tom putu postoje brojni izazovi.

"Važno je napraviti plan integracija BiH u EU. Podrška građana postoji i to treba iskoristiti", rekao je Borenović.

On je dodao da je u Narodnoj skupštini razmatrano nekoliko stotina zakona koji su usklađivani sa evropskim zakonodavstvom, dodajući da je važna puna primjena mehanizma koordinacije na evropskom putu.

Predsjednik Komisije za evropske integracije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Edin Mušić pozdravio je novu Strategiju EU za Balkan i rekao da će pristupanje EU zavisiti od same BiH, ali i Evrope.

"Potrebno je nastaviti sa reformama na planu vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Treba obezbijediti nezavisno pravosuđe, reformu javne uprave i jačati demokratske procese. Evroatlantske integracije su potrebne za trajnu stabilnost cijelog Balkana", rekao je Mušić.

Nakon obraćanja učesnika planirana je razmjena mišljenja sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije akreditovanim u BiH.

Konferenciji prisustvuju brojne visoke zvanice, politički funkcioneri i učesnici iz Srpske, Federacije BiH, BiH, Srbije, Bugarske, EU...

Crnadak i ministar inostranih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto održaće u 17.00 časova radni sastanak sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH, Narodne skupštine Srpske i Parlamenta Federacije BiH.

U 18.00 časova planiran je sastanak delegacija BiH i Mađarske, nakon kojeg će se Crnadak i Sijarto obratiti novinarima.

Planirano je i da Crnadak održi bilateralni sastanak sa članom Evropskog parlamenta i izvjestiocem za BiH Kristijanom Dan Predom i ministrom evropskih integracija Srbije Јadrankom Јoksimović.

Izvor: SRNA/RTRS