latinica  ћирилица
23/02/2018 |  10:45 ⇒ 12:47 | Autor: RTRS

Zvornik- Predavanje poljoprivrednicima (VIDEO)

Kakva je trenutna situacija u proizvodnji kabaste stočne hrane, koliko je značajna kontrola njenog porijekla, šta je ono što se preporučuje poljoprivrednim proizvođačima i koji su izazovi u proizvodnji kukuruza?
Zvornik - Predavanje poljoprivrednicima - Foto: RTRS
Zvornik - Predavanje poljoprivrednicimaFoto: RTRS

Odgovore na ova pitanja zvorničkim poljoprivrednicima ponudili su stručnjaci Poljoprivrednog instituta Republike Srpske na predavanju koje je organizvaola Gradska uprava u saradnji sa resornim ministarstvom.

Stočarstvo je jedna od najznačajnijih poljoprivednih djelatnosti. Poljoprivrednicima je ukazano na značaj kontrole porijekla kabaste stočne hrane i ujedno predstavljeni sortimenti krmnog bilja Poljoprivrednog instituta Banjaluka.

- U okviru ishrane stoke najbitniji su troškovi. Mi preko proizvodnje sjemena krmnoga bilja, smanjivanjem troškova, povećanjem prinosa i kvaliteta, utičemo da troškovi u stočarstvu, ukupno posmatrano, budu što niži, kaže dr Svetko Vojin sa Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

Lazo Lazarević, poljoprivrednik iz Čelopeka, stočarstvom se bavi deceniju i po, a na predavanju je stekao nova znanja.

- Zahvalio bih ovim ljudima iz opštine koji su nam omogućili da se okupimo i da steknemo neka nova znanja. Zahvalnost i  ovim ljudima koji  prenose znanje na nas jer nam to mnogo znači, ističe Lazarević.

Poljoprivrednicima su predočene i dužnosti ako žele aplicirati za sredstva Agrarnog fonda.

Radinka Mićić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, PC Bijeljina, objasnila je da do 15. marta zainteresovani treba da upišu stvarno stanje poljoprivrednih površina, šta su na svojim površinama posijali ili imaju namjeru da zasiju i trenutno stanje stoke.

Zbog liberalizacije tržišta na području Zvornika smanjen je broj poljoprivrednika koji se bave tovom svinja i junadi, dok je u povećan broj onih koji se bave proizvodnjom mlijeka.