latinica  ћирилица
23/02/2018 |  13:52 | Autor: RTRS

Lukač: Nije izražen veliki broj slučajeva nasilja na internetu (FOTO)

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da u Srpskoj nije u velikoj mjeri izražen problem slučajeva nasilja posredstvom interneta, kao što je u nekim drugim zemljama.
Lukač posjetio školu -
Lukač posjetio školu

Lukač je naveo da zloupotrebe na internetu mogu biti različitog sadržaja, te da službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ već dvije godine za učenike osnovnih i srednjih škola organizuje predavanja o bezbjednosnim rizicima korišćenja društvenih mreža.

Nakon predavanja u banjalučkoj Osnovnoj školi "Miloš Crnjanski", Lukač je naveo da su ove aktivnosti MUP-a već dale dobre rezultate, jer djeca često i sama prepoznaju određene opasnosti.

Načelnik Uprave MUP-a za policijsko obrazovanje Mile Šikman istakao je da na predavanjima dominiraju teme maloljetničke delinkvencije i vršnjačkog nasilja, ali i ostalih negativnosti koje se ispoljavaju na internetu.

On je dodao da na predavanja pozivaju i nastavnike i roditelje da bi ih upoznali sa indikatorima, na koji način mogu da prepoznaju da je dijete ugroženo, da pravovremeno reaguju i da ih zaštite.

Direktor Osnovne škole "Miloš Crnjanski" Vesna Banjac navela je da su prošle godine imali jedan slučaj koji je, zahvaljujući jednoj učenici, na vrijeme primjećen i spriječene su veće posljedice.

Ona je pojasnila da je jedna djevojčica na određeni način zlostavljanja posredstvom aplikacije "Vajber".

Banjčeva je poručila da je važna saradnja prosvjetnih radnika i roditelja, te da roditelji moraju pratiti aktivnosti svoje djece na internetu.

Učenik osmog razreda Una Selena Lukač kaže da koristi društvene mreže, kao i ostali vršnjaci, te da je uglavnom riječ o "Instagramu" i "Vajberu".

"Nije mi se nikada desilo vršnjačko nasilje, ali je zastupljeno. Djeca se trude da izbjegavaju takve probleme iako ima i one djece koji ih započinju", rekla je Lukačeva.

U toku prvog polugodišta 2017/2018. godine policijski službenici MUP-a realizovali su 323 preventivno-edukativna predavanja, kojima je prisustvovalo 15.498 učenika u 179 osnovnih i srednjih škola u Srpskoj, te više od hiljadu nastavnika i roditelja.

Izvor: SRNA/RTRS