latinica  ћирилица
23/02/2018 |  17:35 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

CIK BiH negira da su usvojili odluku o broju i strukturi delegata u FBiH (VIDEO)

Centralna izborna komisija demantovala je da je usvojila bilo kakve odluke na osnovu kojih bi se odredio broj delegata za Klubove naroda u federalnom Domu naroda. Optužbe stižu od federalnih stranaka koje se protive sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH koja sprečava da jedan narod bira drugom delegate.
CIK BiH - Foto: RTRS
CIK BiHFoto: RTRS

Iz CIK-a traže da se pod hitno riješi to pitanje, jer će u protivnom, nakon oktobarskih izbora, nastati problemi pri formiranju federalne i dijela vlasti na niovu BiH.

Vanredna situacija u FBiH zbog izmjena Izbornog zakona BiH. Stranke tzv građanske orijentacije optužile su CIK BiH za rušenje ustavnog poretka.

"Tražimo da CIK obustavi sve aktivnosti na pripremi i usvajanju odluke kojom bi se utvrdio broj i struktutura delegata u Domu naroda parlamenta FBiH", rekla je potpredsjednik SBB-a BiH Adisa Omerbegović - Arapović. 

Tvrde da je radni materijal koji je na volšeban način osvanuo na portalima zapravo Odluka CIK o broju delegata iz svakog kantona za federalni dom naroda. 

"Bilo bi dobro vidjeti kojom su se matematikom u CIK-u rukovodili kada su predvidjeli da se recimo iz Tuzlanskog kantona ne može izabrati nijedan hrvatski delegat ili iz hercegovačko-neretvanskog kantona nijedan Bošnjak", upitao je predsjedfnik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Predsjednica CIK-a odbacila je optužbe stranaka iz FBiH, kazavši da su članovi Komisije izloženi neviđenoj hajci sarajevskih političara.

"Stoga se CIK ograđuje od radnih materijala koji nisu zvanični stavovi članova CIK-a niti prijedlozi Odluka za sjednice", naglasila je predsjednica CIK BiH Irena Hadžiabdić.

Politički i medijski pritisak iz Sarajeva ipak urodio je plodom. CIK je na neodređeno prolongirao razmatranje svoje zakonske obaveze da nakon svakog popisa stanovništva proporcionalno određuje broj delegata za federalni Dom naroda i time praktično provede odluku Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Prepuštaju zakonodavcu, PS BiH da to uradi.

"Mi moramo do raspisivanja izbora imati jasna pravila za njihovu sprovedbu, ako ih ne budemo imali ova agonija će nas dočekati kada dobijemo izborne rezultate", dodala je Hadžiabdić.

Iz CIK-a poručuju da će opšti izbori biti raspisani i održani ali upitno je formiranje vlasti u FBiH. Bez izabranih Klubova naroda u federalnom Domu naroda nema izbora predsjednika i potpredsjednika Federacije kao i federalne Vlade. U konačnom ne bi se mogli izabrati ni Klubovi Hrvata i Bošnjaka u PS BiH.