latinica  ћирилица
23/02/2018 |  18:25 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Јoš nema rješenja za rusku zabranu uvoza jabuka iz BiH (VIDEO)

Mjesec dana je prošlo od kada je Rusija zabranila uvoz jabuka iz BiH, a nadležni, osim političkih prepucavanja, ne nude rješenja. Resorni bh. ministar Mirko Šarović optužio je institucije Srpske da ništa ne rade na rješavanju ovog problema, zaboravljajući, svjesno ili ne, da je upravo Ministarstvo poljoprivrede Srpske prvo reagovalo i iz Evidencije izvoznika izbrisalo sva preduzeća koja su radila reeksport jabuka iz Poljske u Rusiju.
Јabuke - Foto: RTRS
ЈabukeFoto: RTRS

 Mirko Šarović nije propustio da kaže kako ministarstvo na čijem je čelu, nema nikakvu nadležnost kada je riječ o uvozu, izvozu i kontroli voća, istovremeno optuživši institucije Srpske kako nisu ponudile ni jedno rješenje za ovaj problem.

"Nisam čuo od nadležnih iz Republike Srpske nijednu osudu postupanja nekih kompanija koje se bave zloupotrebom i prevarama izvozeći tuđe jabuke i prodajući ih kao bosanskohercegovačke", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonosmkih odnosa BiH Mirko Šarović.

Njegove navode odbacuju u resornom ministarstvu Srpske. Podsjećaju da je upravo Ministarstvo poljoprivrede Srpske prvo reagovalo i iz Evidencije izvoznika izbrisalo sva preduzeća koja su se navodno bavila reeksportom jabuka iz Poljske u Rusiju. Šta je to, ako nije javna osuda, pitaju u ministartvu?

"Nameće se pitanje zašto ministar Šarović proziva Republiku Srpsku, ako se zna da je mjesto utovara sporne pošiljke u Federaciji BiH, da je Spoljno-trgovinska komora BiH izdala 'forma A' obrazac, kao i dokaz o porjeklu robe iz BiH, a da je fitosertifikat izdat u Brčko Distrikru BiH", izjavio je portparol ministarstva poljoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović.

Šarović kaže da svaki kilogram jabuka koji se uveze iz Poljske, kontrolišu entitetski inspektori. Čudno je da Šarović nema informaciju da, na osnovu Pravilnika koji je donijela Uprava za zaštitu bilja, koja je u sastavu njegovog ministartsva, voće i povrđe ne podliježe pregledu fitosanitarne inspekcije, što je problem na koji konstantno ukazuju institucije Srpske, kažu u ministarstvu Srpske. Istina je da je SNSD prihvatio SSP, ali su se institucije BiH morale pripremiti za njegovo sprovođenje, što one, očito, nisu uradile, kaže SNSD-ov Nikola Špirić.

"Nije logično da ministar Šarović za sve incidente u spoljnoj politici i trgovini okrivljuje Republiku Srpsku, pa za šta je on tu. On treba da zna da ako bi pokazao bolju volju za saradnju ne bi dolazilo do ovakvih problema jer nisu entiteti ipak bez bilo kakvih ingirencija u spoljnoj politici", naglasio je poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

I dok nadležni prebacuju jabuku, odnosno lopticu, sa jedne na drugu stranu, za to vrijeme trpe voćari. Činjenica je da su zloupotrebe u trgovini voćem sa Rusijom direktna posljedica lošeg sistema kontrole, koje je neophodno pooštriti u cijeloj BiH.