latinica  ћирилица
23/02/2018 |  19:30 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

"Brže usvajati nove tehnologije u pripremi hrane i uzgoju stoke"

Stočari u Republici Srpskoj moraju brže usvajati nove tehnologije u pripremi hrane i uzgoju stoke da bi se približili evropskim standardima u proizvodnji, rekao je danas Srni rukovodilac dobojske područne jedinice Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragiša Marković.
Modrica, Marković, mljekari - predavanje - Foto: SRNA
Modrica, Marković, mljekari - predavanjeFoto: SRNA

"Na područu regije Doboj od 2016. godine je primjenom novih tehnologija u proizvodnji stočne hrane i uzgoju muznih krava, uprkos znatnom smanjenju broja grla, povećana količina i kvalitet mlijeka", istakao je Marković.

On je, na predavanju za 50 mljekara sa prostora Modriče, najavio početak projekta IFA u okviru kojeg će se u BiH pružiti podrška malim mljekarima u preradi mlijeka i plasmanu mliječnih proizvoda na domaćem tržištu.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Resoru Radmila Cvijić rekla je da je proizvodnja mlijeka različita od farme do farme i u zavisnosti od primjene tehnologija iznosi od 4.000 do više od 9.000 litara godišnje po jednom grlu.

"Cilj je da se poveća proizvodnja u ekstra klase i ukupna proizvodnja mlijeka po jednom grlu, a time i ekonomičnost farmi", kaže Cvijićeva.

Ona je istakla da je dobar kvalitet farmi na području Modriče, te da se farmeri iz ove opštine mogu pohvaliti sa oko 4.000.000 litara milijeka proizvedenog i otkupljenog u 2017. godini.

Prema procjeni Resora za pružanje stručnih usluga u poljoporivredi, na prostoru dobojske regije ima oko 20.000 muznih grla.

Današnje predavanje je peto u okviru Zimske škole za poljoprivrednike Modriče koje Opštinska uprava organizuje sa dobojskom područnom jedinicom Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Republike Srpske.

Izvor: SRNA