latinica  ћирилица
24/02/2018 |  13:55 ⇒ 16:24 | Autor: RTRS

Na Palama počelo prvenstvo BiH u stonom tenisu

U Sportsko-poslovnom centru "Peki" na Palama danas se održava pojedinačno prvenstvo BiH u stonom tenisu za osobe sa poteškoćama u razvoju na kojem učestvuje 81 takmičar i 17 ekipa.
Pale - Prvenstvo BiH u stonom tenisu - Foto: SRNA
Pale - Prvenstvo BiH u stonom tenisuFoto: SRNA

U sklopu ovog sportskog događaja, održava se i Prvo prvenstvo UNIFIED takmičenje u stonom tenisu koje se boduje kao Republičko.

Predsjednik Udruženja za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" sa Pala Milenko Vujinović rekao je novinarima da je ovo Udruženje organizovalo i prvenstva BiH u zimskim sportovima i takmičenja u stonom tenisu.

On ističe da je današnje takmičenje specifično jer se u suštini održavaju tri takmičenja u jednom danu - pojedinačno prvenstvo, UNIFIED inkluzivno koje je ekipno i Republičko prvenstvo.

"UNIFEID prvenstvo u stonom tenisu je jako bitno, jer je to takmičenje u kojem zajedno učestvuju sportisti iz sportskih klubova i djeca sa umanjenim intelektualnim sposobnostima, odnosno specijalni sportisti. To je jedna praksa koja postoji već 10 godina u svijetu i naš tim mladih lidera je bio na obuci za održavanje takvog takmičenja, tako da smo iskoristili priliku da održimo i ostala dva takmičenja kako bi napravili kontinuitet tih takmičenja", pojašnjava Vujinović.

Vujinović dodaje da će se takmičenje uspješno privesti kraju uz pomoć velikog broja volontera, sportskih radnika i omladine.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović je zahvalio svim organizatorima i Udruženjima koji su poslali takmičare, rekavši da je opština podržala ovo takmičenje koje se prvi put održava.

"Imamo priliku da vidimo takmičara iz 10 gradova. Ovo je specifična sportska manifestacija, s obzirom da se radi o dva BiH i jednom republičkom prvenstvu koji je uspio da se organizuje zahvaljujući paljanskim liderima koji su prošli obuku u Frankfurtu i stekli uslove da mogu oranizovati jedno ovakvo takmičenje ovdje na Palama", pojašnjava Јugović.

Јugović je rekao da takmičenje ima posebnu težinu zato što se radi o takvoj kategoriji koja ima ne samo sportski nego i obrazovni karakter, pa se nadaju da će ova manifestacija da preraste u tradiciju.

Tehnički direktor Specijalne olimpijade BiH Kada Delić istakla je da Specijalna olimpijada ove godine slavi 20 godina svog uspješnog rada i postojanja, a da su njeni sportisti učestvovali na evropskim ljetnim olimpijskim igrama na kojima je osvojeno 88 medalja.

"Najveći uspjeh kada je u pitanju nastup sportista iz Republike Srpske ostavili su sportisti sa Pala. Na prošlogodišnjim zimskim olimpijskim igrama najvrijedniji rezultat u ženskoj konkurenciji ostvarila je Kristina Klačar u nordijskom skijanju na 500 metara i Njegoš Mihajlović koji se našao na šestom mjestu", istakla je Delićeva.

Delićeva kaže da organizovanje sportskih takmičenja i inkluzivnih sportskih takmičenja dopinosi uključivanju osoba sa poteškoćama u razvoju u svakodnevne životne tokove.

"Organizujemo prvenstva BiH i prvo UNIFIED inkluzivno prvenstvo u stonom tenisu koje se održava je zahvljujući članovima iz Udruženja `Sunce`, koji su lideri četvorogodišeg projektu evropske specijalne olimpijade", kaže ona.

Prvenstvo za osobe sa poteškoćama u razvoju organizuje Udruženje za pomoć djeci i omladini sa posebnim potrebama "Sunce" sa Pala u saradnji sa Specijalnom olimpijadom BiH i Sportskim savezom mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske.

Izvor: Srna