latinica  ћирилица
24/02/2018 |  15:07 | Autor: RTRS

Letonija - Protesti protiv reforme o ukidanju nastave na ruskom jeziku

Više od hiljadu ljudi je izašlo na proteste u Rigi, glavnom gradu Letonije, protiv reforme prema kojoj će se u školama za nacionalne manjine koristiti samo letonski jezik, prenijeli su letonski mediji.
Letonija (Foto:  Sputnik) -
Letonija (Foto: Sputnik)

Protesti su organizovani povodom 229 godina od otvaranja prve škole u Letoniji u kojoj se nastava održavala na ruskom jeziku.

Demonstranti su istakli plakate sa natpisima "Ruske škole za rusku djecu", "Reforma je prisilna asimilacija", "Želim da učim na maternjem jeziku".

"Slogan današnjeg događaja je 'Da bude ruska škola!'. To je prije 229 godina rekla Katarina Velika. Sada ne samo da zahtijevamo da letonske vlasti razmisle o odluci i reformi, već pozivamo međunarodnu zajednicu, koja je pokazala interesovanje za ono što se dešava u republici", izjavio je potpredsjednik Ruske zajednice u Letoniji Miroslav Mitrofanov.

On je najavio početak skupljanja potpisa za uticanje na posmatranje situacije sa ljudskim pravima, što će biti poslato Evropskoj komisiji, Unesku, te organizacijama PACE i UN, prenio je TASS.

Mitrofanov je dodao da je cilj događaja protestovanje protiv odluke vladajuće stranke i Vlade Letonije da se ograniči upotreba ruskog jezika u obrazovanju u Letoniji.

Izvor: SRNA