latinica  ћирилица
24/02/2018 |  16:37 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Napredak u integrisanom upravljanju granicom BiH (VIDEO)

Bosna i Hercegovina upravljanje granicom usklađuje sa propisima i standardima Evropske unije. U oblasti integrisanog upravljanja granicom ostvaren je napredak. Efikasnost granične kontrole važna je posebno u kontekstu migrantske krize jer je granična policija Bosne i Hercegovine evidentirala povećanje pokušaja ilegalnih prelazaka granice.
Granična policija BiH - Foto: RTRS
Granična policija BiHFoto: RTRS

Migranti uglavnom stižu novim koridorom duž granice sa Crnom Gorom. 500 državljana zemalja visokog migracijskog rizika otkriveno je nakon prelaska granice u dva mjeseca ove godine. To je gotovo polovina svih prošlogodišnjih ilegalnih ulazaka.

"Služba još uvijek upravlja migracijama u BiH. Od tih 500 migranata, granična policija je odbila ulazak 130 ljudi. U BiH boravi oko 200 ilegalnih migranata", navodi direktor Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine Slobodan Ujić.

Granična policija integrisano upravlja granicom prema smjernicama Evropske komisije. Sve potrebne mjere za očuvanje sigurnosti granice, posebno sprečavanja nezakonitih migracija, provodi saradnjom i koordinacijom agencija i službi koje rade na graničnom prelazu.

Almir Bašić, načelnik kancelarije za strateško planiranje i EU integracije Granične policije Bosne i Hercegovine, ističe da se provode svi zadaci iz strategije integrisanog upravljanja granicom, te da je jedan od rezultata rada i saradnja sa susjednim državama, kao i projekat mješovitih patrola.

Od ukupno 83 granična prelaza, 55 je međunarodnih u koje se ubrajaju aerodromi Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Mostar, te 28 prelaza za pogranični promet.

"Više od polovine graničnih prelaza zadovoljava sve standarde. Pojedini granični prelazi moraju da se ili prošire ili u potpunosti izgrade", rekao je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine Ratko Kovačević.

Za održavanje, Uprava za indirektno oporezivanje iz budžeta godišnje dobije 800.000 KM. BiH ima više od hiljadu kilometara spoljne granice sa Evropskom Unijom. Dodatan izazov će biti i pristupanje Hrvatske Šengenskoj zoni, kako se predviđa, početkom iduće godine.