latinica  ћирилица
24/02/2018 |  17:36 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Beograd: Predstavljen turistički proizvod Banjaluke, zapadne Krajine i Laktaša (VIDEO)

U Beogradu se održava 40. Međunarodni sajam turizma. Danas, trećeg dana ove manifestacije, predstavljen je integrisani turistički proizvod Banjaluke i zapadne Krajine, kao i turistički potencijal opštine Laktaši.
Beograd: Međunarodni sajam turizma - Foto: RTRS
Beograd: Međunarodni sajam turizmaFoto: RTRS

Međunarodni sajam turizma, jedna je od najuspješnijih manifestacija u regionu. U tom svijetu aranžmana, hotelijera i turista već odavno svoje mjesto ima i Republika Srpska. I to zasluženo, jer malo je onih koji mogu da se pohvale sa čak dvije banje, koje imaju Laktaši. U ovoj opštini idu i dalje, ulaže se i pomaže malim proizvođačima hrane i pića.

"U prethodnom periodu stavili smo akcenat na razvoj seoskog turizma i seoskih domaćinstava... ovo je zaista odlična prilika da se oni promovišu", kaže zamjenik načelnika Opštine Laktaši Miroslav Kodžoman.

Što je najvažnije, ta pomoć je i fininasijska i marketinška, na taj način dobili su priliku za promociju i oni čija su imena poznata samo u Krajini.

Miloš Vujinić, direktor Turističke organizacije Laktaši, dodaje da su ove godine predstavljena i vina porodice Popović, kao i rakije porodice Češljović.

Ova pomoć opštinske uprave dobro je došla vinariji koja proizvodi vino pod patronatom banjalučke biskupije.

"Zahvaljujući opštini Laktaši, odlučili smo prezentovati naše vino 'Rajski rizling' i 'Kabernet Sovinjon', koje uzgajamo u Mahovljanima", naglašava direktor vinarije Bonaventura Dražen Mirčić.

Vinova loza nije autohtona kultura u ovom dijelu Republike Srpske. Ozbiljnija proizvodnja počela je nakon dolaska Srba protjeranih iz Dalmacije.

"Kad smo došli ovdje u Oluji, posadio sam prvi vinograd u zapadnom dijelu Republike Srpske. Od mene je krenulo, tako reći, sve", rekao je Bogoljub Popović, predstavnik vinarije Popović iz Trna.

U Turističkoj organizaciji opštine Laktaši kažu da je Međunarodni sajam turizma u Beogradu samo prva stepenica u ovoj godini. U planu su promocije naših lokalnih proizvoda i proizvođača širom Evrope.