latinica  ћирилица
25/02/2018 |  13:14 ⇒ 13:17 | Autor: RTRS

Dačić: Bilo kakve izmjene značile bi da cijeli "Briselski sporazum" pada

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da ne dolazi u obzir bilo kakva izmjena Briselskog sporazuma, posebno ne ona vezana za Zajednicu srpskih opština /ZSO/, jer "ako se to prepravi, cijeli Briselski sporazum pada".
Ivica Dačić - Foto: TANЈUG
Ivica DačićFoto: TANЈUG

"Priština zaboravlja da smo Briselski sporazum potpisali tadašnji kosovski premijer Hašim Tači, visoki predstavnik EU Ketrin Ešton i ja. U njemu je jasno definisano šta treba da se uradi i kakva su ovlašćenja. Priština jasno treba da kaže hoće li to ili neće. Nikakve prepravke ne dolaze u obzir", istakao je Dačić.

On je za "Radio Beograd" naglasio da se Priština "igra vatrom" jer ne shvata da je srpski faktor u ovom trenutku stabilizirajući faktor na Kosmetu i da, pored svih problema koji postoje, Srbi učestvuju u radu tamošnje vlade.

Govoreći o "pravno obavezujućem sporazumu" sa Prištinom koji se ocjenjuje ističe kao ključni uslov za integracije u EU Dačić je rekao da je tu "formulaciju izmislio Štefan File, u trenutku kada je usvajan Briselski sporzum".

"Imao je zadatak da pripremi nekakav dokument. Nije mu polazilo za rukom da nađe nešto što bi bilo opšteprihvatljivo, a tiče se Kosova i Metohije. Onda je izmislio taj `pravno obavezujući sporazum` i svi su bili saglasni, jer niko nije znao o čemu se radi i svi su zadovoljni, jer svako može da tumači na svoj način", pojasnio je ministar spoljnih poslova.

On je naveo da i u novoj Strategiji EU za proširenje takođe nema odredice šta to treba da bude, čak je izbačena i godina kada bi to trebalo da se dogovori i potpiše taj sporazum, pa je samo napisano hitno, zato što postoji veliko neslaganje unutar EU, jer to nije formulacija Beograda, već ju je EU u svojim dokumentima donijela.

Dačić je rekao da u Prištini ne žele dijalog o trajnom rješenju odnosa, jer "smatraju da su proglasili svoju državu i da Beograd samo treba da prizna tu državu".

Ministar Dačić je ponovio da se smanjuje broj država koje su priznale nezavisnost Kosova, što je pokazatelj da je problem i dalje aktuelan, da nije riješen.

Izvor: SRNA