latinica  ћирилица
25/02/2018 |  15:20 | Autor: RTRS

Na Cetinju proslavljena Nedjelja pravoslavlja

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u Cetinjskom manastiru sa sveštenstvom služio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i svečanom prazničnom litijom s ikonama, na Cetinju je proslavljena Nedjelja pravoslavlja.
Cetinje - proslavljena Nedjelja pravoslavlja - Foto: SRNA
Cetinje - proslavljena Nedjelja pravoslavljaFoto: SRNA

Nedjelja pravoslavlja se održava u spomen na pobjedu pravoslavnih na Sedmom vaseljenskom saboru nad jeresi ikonoborstva.

Na ulazu u portu Cetinjskog manastira pročitan je Sinodik pravoslavlja iz 842. godine kojim je anatemisana jeres ikonoborstva, saopštila je Mitroplija crnogorsko-primorska.

U liturgijskoj propovijedi, mitropolit Amfilohije je rekao da se na današnji praznik sjećamo svih koji su od pamtivijeka istinski služili Bogu, hodili za njim, slušali nauku njegovu i postali Sveti oci.

"Svi su prizvani da postanu članovi jedne, svete, saborne i apostolske Crkve Božije. Nema ljudskoga bića koje nije prizvano, kao što su bili prizvani bezbrojni ljudi kroz vijekove", objasnio je vladika Amfilohije.

Mitropolit Amfilohije je dodao da je sam čovjek najuzvišenija ikona živoga Boga, jer je po liku njegovom stvoren.

Nakon pričešća vjernih iz Cetinjskog manastira je kroz grad Cetinje, po višedecenijskoj tradiciji, krenula praznična Litija s ikonama, koju je predvodio mitropolit Amfilohije.

Izvor: Srna