latinica  ћирилица
26/02/2018 |  10:36 | Autor: RTRS

Odgođeno donošenje odluke o produžetku sankcija Moskvi

EU nije spremna da donese zvaničnu odluku o produžetku sankcija ruskim i ukrajinskim državljanima i pravnim licima zbog problema sa procedurom, izjavio je izvor iz Unije.
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev) -
Rusija i EU (Foto: Sputnik/Vladimir Sergeev)

Izvor navodi da još nije određen novi termin donošenja odluke o produžetku sankcija.

"Danas ne, zbog nacionalne procedure. Јoš nije određen novi termin", rekao je izvor.

EU jednoglasno donosi odluke o spoljnoj politici, uključujući odluke o uvođenju sankcija.

U isto vrijeme, u pojedinim zemljama je neophodno dobiti formalnu saglasnost parlamenta ili vlade, koja obično ne utiče na samu odluku, ali može da odgodi njeno usvajanje, prenio je "Sputnjik".

Komitet stalnih predstavnika zemalja članica u EU se prošle godine saglasio oko produžetka sankcija državljanima i pravnim licima Rusije i Ukrajine, koje ističu 15. marta. Prema izvorima EU, kompozicija liste ostaje ista, samo će podaci o pojedinim imenima sa liste biti promijenjeni.

Odnosi Rusije i zapadnih zemalja narušeni su 2014. godine, usljed krize u Ukrajini i prisajedinjenja Krima Rusiji nakon referenduma.

EU i SAD su više puta uvodile antiruske sankcije, a Moskva je u više navrata odbacila optužbe za bilo kakvu umiješanost u pitanja u Ukrajini i upozorila da su sankcije Zapada kontraproduktivne i da narušavaju globalnu stabilnost.

Izvor: SRNA