latinica  ћирилица
26/02/2018 |  11:29 | Autor: RTRS

Vulin: Nema novih pregovora u vezi sa ZSO

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da zvanični Beograd neće pristati na bilo kakve izmjene Briselskog sporazuma u vezi sa formiranjem zajednice srpskih opština /ZSO/ na Kosovu i Metohiji.
Aleksandar Vulin - Foto: SRNA
Aleksandar VulinFoto: SRNA

"Nema pregovora o onome o čemu smo se već dogovorili", rekao je Vulin.

Vulin je za televiziju "Pink" naveo da je Briselski sporazum regulisao kako će izgledati ZSO, šta će raditi i koja će ovlašćenja imati.

Prema njegovim ruhečima, nema rasprave o tome i nema ponovnog pregovaranja o onome o čemu je postignut dogovor.

"Mi bi samo sada mogli da tražimo objašnjenje zašto se čeka toliko dugo da se ZSO sprovede i da uče u život, a da se nešto menja nema govora", rekao je ministar odbrane Srbije.

Vulin je rekao i da Briselski sporazum nikada ne bi bio potpisan da u njemu nije bilo ZSO i da ZSO nije regulisana tako kako je regulisana.

U Briselu se danas nastavlja tehnički dijalog Beograda i Prištine, a delegaciju Beograda predvodiće direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Predviđeno je da teme razgovora, koji će trajati dva dana, budu primjena postignutih sporazuma o ZSO, slobodi kretanja, integrisanom upravljanju administrativnim prelazima, pravosuđu, energetici.

Na sajtu Kancelarije za Kosovo i Metohiji navedeno je da je 1774. dan kako prištinske vlasti nisu započele proces formiranja ZSO, a na šta su se obavezale Brisleskim sporazum.

Vulin je, govoreći o šest aviona "mig 29" koje je Srbija nabavila iz Rusije, naglasio da se njihov remont odvija po planu.

"Migovi se rade, nadam se da ćemo u narednih nekoliko dana pozvati mediji da vidi kako to izleda. Došlo se do druge faze remonta i to je nešto što nam puno znači", rekao je on.

Vulin je dodao i da će se piloti Vojske Srbije bez ikakvih troškova po građane obučavati da lete na tim avionima.

"To je nastavak vojno tehničke saradnje /Srbije sa Rusijom/ i možemo zaista i time da budemo zadovoljni", rekao je Vulin.

Izvor: SRNA