latinica  ћирилица
26/02/2018 |  14:43 | Autor: RTRS

Lovrinović: Status kandidata za EU u ovoj godini

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović rekao je danas u Skoplju da se nada da će BiH u 2018. godini dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU.
Nikola Lovrinović (Foto: vecernji.ba) -
Nikola Lovrinović (Foto: vecernji.ba)

Obraćajući se na 13. konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja jugoistočne Evrope, Lovrinović je potvrdio da će BiH predati odgovore na pitanja iz Upitnika EU predsjedniku Evropske komisije Žan-Klodu Јunkeru prilikom posjete BiH u srijedu, 28. februara.

On je izrazio nadu da će BiH u što skorije vrijeme dobiti mišljenje Evropske komisije, te da će u 2018. godini dobiti status kandidata za punopravno članstvo u EU, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom zasjedanja pozdravljeno je donošenje Strategije Evropske komisije o kredibilnoj evropskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana i pojačanom angažmanu EU na ispunjavanju Strategije.

Naglašeno je da se Strategijom podržava politika proširenja kao dugoročni i strateški koncept u Evropi i regionu koji treba da doprinese zajedničkim koristima u smislu mira, bezbjednosti i prosperiteta u Evropi, navodi se u saopštenju.

Učesnici skupa pozdravili su prioritete bugarskog predsjedavanja Savjetom EU u prvoj polovini ove godine, posebno u dijelu koji se odnosi na perspektivu zapadnog Balkana, kao i u dijelu koji se tiče Samita EU koji će biti održan u maju.

Izvor: SRNA