latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:24 ⇒ 16:23 | Autor: RTRS

Film "Lica Lafore" prikazan u Skupštini grada Banjaluka (FOTO)

U susret 28. februaru, Svjetskom danu rijetkih bolesti, u Skupštini grada Banjaluka prikazan je dokumentarni film "Lica Lafore", autora Denisa Bojića, rađen u produkciji Radio- televizije Republike Srpske.
Lice Lafore prikazan u Skupštini grada Banjaluka - Foto: RTRS
Lice Lafore prikazan u Skupštini grada BanjalukaFoto: RTRS

Projekciji su prisustvovali predsjednik Skupštine grada Zoran Talić, odbornici, načelnici odjeljenja, te direktori javnih preduzeća.

Talić je rekao da je ovaj film, ne samo prezentacija snage ljudskog duha, oličenog u borbi porodice Gajić, već da je pokazatelj snage jedne zajednice, koja je pokazala ono najbolje u sebi.

"Podatak da je Republika Srpska prva u svijetu po ukupnoj sumi donacija upućenih za istraživanje i pronalazak lijeka za ovu bolest, može sve da nas čini ponosnim", istakao je Talić.

Autor Denis Bojić naveo je da je ovo prvi film u Republici Srpskoj, koji se bavi temom rijetkih bolesti, te da se kroz nevjerovatnu priču i borbu porodice Gajić, priču o Laforinoj bolesti, pokazuju gotovo svi problemi sa kojima se susreću porodice, čija su djeca oboljela od rijetkih oboljenja.

Film "Lica Lafore" govori o borbi porodice Gajić za život svoje djece i za pronalaženje lijeka za Laforinu bolest, najteži oblik epilepsije kod ljudi.

Na pronalasku lijeka za ovu bolest radi tim ljekara, predvođen Beržeom Minesijanom u bolnici "Sik Kids" u Torontu.

Nagrađivani film "Lica Lafore", trebalo bi da podstakne sve humanitarce, a posebno nadležne institucije i vlade država cijelog svijeta, ali i farmaceutsku industriju, da izdvoje neophodan novac za pronalazak lijeka, ne samo za Laforinu bolest, već i za mnoga druga rijetka oboljenja.

Film je preveden na engleski, holandski, njemački, ruski, francuski, italijanski jezik, a između ostalog, prikazan je i na Svjetskom kongresu neurologa u Barseloni.

Predstavljen je poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, poslancima Narodne skupštine Srpske i predstavnicima Vlade Republike Srpske. Priliku da pogledaju ovaj film imali su i na medicinskim fakultetima u regionu, kao i na međunarodnim filmskim festivalima u Grčkoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini.