latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:26 ⇒ 15:45 | Autor: RTRS

Neophodne izmjene Izbornog zakona BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović sastao se u Ženevi sa predsjedavajućim Generalne skupštine UN Miroslavom Lajčakom koga je informisao o političkoj situaciji u BiH, ističući kao jedan od prioriteta izmjenu Izbornog zakona jer se "ne smije opet dogoditi da jedan narod bira predstavnike u vlasti drugome".
Lajčak - Čović - Foto: SRNA
Lajčak - ČovićFoto: SRNA

Čović se u Ženevi sastao i sa glavnim sekretarom UN Antoniom Guteresom, sa kojima je razgovarao o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, kao i o učešću BiH u mirovnim misijama u svijetu.

On je naglasio da bi izmjenom Izbornog zakona bile ispoštovane odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, te Ustavnog suda BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Čović je još jednom čestitao Lajčaku preuzimanje dužnosti predsjedavajućeg ovogodišnjeg predsjedanja Generalnom skupštinom UN, te izrazio punu podršku delegacije BiH njegovom radu.

Lajčak je ponovio da će tokom predsjedavanja Generalnom skupštinom UN učiniti sve da bi institucije ove svjetske organizacije posvetile veću pažnju BiH.

Čović je informisao Guteresa o stanju ljudskih prava u BiH, pri čemu je naglasio visok nivo saradnje sa Kancelarijom rezidentnog koordinatora UN i rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH govorio je i o učešću BiH u mirovnim misijama UN, kao direktnom doprinosu očuvanju svjetskog mira i stabilnosti.

Čović je uputio poziv Guteresu da uskoro posjeti BiH.

Nakon susreta sa visokim zvaničnicima UN, predsjedavajući Predsjedništva BiH učestvovao je na sastanku na visokom nivou o doprinosu ljudskih prava u oblasti izgradnje održivog mira.

Izvor: SRNA