latinica  ћирилица
26/02/2018 |  15:55 ⇒ 16:49 | Autor: RTRS

Dačić-Zarif: Zahvalnost Iranu zbog nepriznavanja samoproglašenog Kosova

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić zahvalio je danas Iranu što nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.
Beograd: Dačić - Zarif, konferencija za novinare - Foto: SRNA
Beograd: Dačić - Zarif, konferencija za novinareFoto: SRNA

"Veoma smo zahvalni Iranu na principijelnoj poziciji i podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije u vezi sa jednostranim proglašenjem takozvane nezavisnosti Kosova i Metohije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Irana Muhamedom DŽevadom Zarifom.

On je istakao da Iran isto tako može da računa na podršku Srbije u međunarodnim organizacijama.

Zarif je istakao da je njegova država veoma zadovoljna podrškom Srbije u međunarodnim organizacijama.

"Smatramo da se svi problemi rešavaju dijalogom i poštivanjem međunarodnog prava", rekao je Zarif.

Šefovi diplomatija dvije države založi su se za unapređenje saradnje u svim oblastima, a posebno u ekonomiji.

Dačić i Zarif za unapređenje saradnje dvije države

Ministri spoljnih poslova Srbije i Irana Ivica Dačić i Mohamad DŽamad Zarif založili su se danas u Beogradu za unapređenje saradnje dvije države u oblasti ekonomije, energetike, poljoprivrede i turizma.

Dačić i Zarif su na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazali na mogućnost uspostavljanja dobre saradnje i u oblasti odbrane, podsjetivši da su Iran i bivša Јugoslavija i na tom polju uspješno sarađivali.

Šef iranske diplomatije, s kojim je u Beograd došla i visoka delegacija privrednika, kao i predstavnika regionalnih privrednih komora, rekao je da postoji veliki broj oblasti za unapređenje saradnje.

"Na sutrašnjem poslovnom forumu predstavnici privrede Irana i Srbije predstaviće potencijale i videti u kojim oblastima je moguća saradnja", rekao je on.

Zarif, koji će tokom dvodnevne posjete Beogradu razgovarati s najvišim zvaničnicima Srbije, najavio i da će tokom boravka u regionu posjetiti i Bugarsku, Hrvatski i BiH.

"Moja posjeta regionu je dokaz koji Iran pridaje ovom dijelu svijeta", rekao je on, naglasivši interesovanje Irana za saradnjom u oblasti energetike i ekonomije.

Dačić je rekao da su Srbija i Iran prošle godine obilježili osam decenija diplomatskih odnosa, istakavši da su mogućnosti ekonomske saradnje dvije države velike.

On je napomenuo da Iran je velika zemlja i da kroz kroz mješoviti komitet nivo robne razmjene dvije države može biti unaprijeđen.

Izvor: SRNA