latinica  ћирилица
26/02/2018 |  16:11 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Brnabićeva upoznala Čakrabartija o rezultatima ekonomskih reformi

Premijer Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Investicionom samitu zapadnog Balkana u Londonu, upoznala je danas predsjednika Evropske banke za obnovu i razvoj Sumu Čakrabartija sa najvažnijim makroekonomskim pokazateljima i rezultatima ekonomskih reformi u Srbiji.
Beograd:Brnabić - Čakrabarti - Foto: SRNA
Beograd:Brnabić - ČakrabartiFoto: SRNA

Brnabićeva i Čakrabarti razgovarali su o aktivnostima i mjerama koje Vlada Srbije sprovodi na povećanju zaposlenosti.

"Srbija daje poseban značaj razvoju malih i srednjih preduzeća jer su oni nosioci ekonomskog razvoja", rekla je Brnabićeva, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ona je istakla da je ove godine za mjere, čiji je cilj povećanje zaposlenosti mladih, iz budžeta Srbije ukupno izdvojeno 3,6 milijardi dinara /oko 30 miliona evra/.

Brnabićeva je istakla da na sličnim projektima Srbija sarađuje i sa međunarodnim organizacijama, kao što je Organizacija UN za industrijski razvoj, na projektu zapošljavanja mladih žena i razvoju preduzetništva.

"Srbija je posvećena nastavku reformi u javnom sektoru s ciljem stvaranja što boljeg ekonomskog okruženja i privlačenja novih investicija", naglasila je Brnabićeva.

Ona je podsjetila na pozitivne ocjene i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda nakon uspješno završene sedme revizije trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti, što je dobar signal za investitore.

Brnabićeva je zahvalila za dosadašnji angažman EBRD u Srbiji i značaju ove međunarodne finansijske ustanove za ukupan razvoj zapadnog Balkana.

Od 2001. godine Srbija je sa EBRD-om zaključila ugovore o kreditima od 1,4 milijarde evra.

Krediti EBRD se koriste uglavnom za finansiranje infrastrukturnih projekata, navodi se u saopštenju.

Izvor: SRNA