latinica  ћирилица
26/02/2018 |  18:32 ⇒ 27/02/2018 | 09:13 | Autor: RTRS

U susret izborima - nisu poznati još svi kandidati (VIDEO)

Manje od sedam mjeseci dijeli nas od opštih izbora, a već sada djeluje da će stranke i koalicije, na predstojećim izborima, u prve redove postaviti najviše funkcionere.
Analiza kandidata - Foto: RTRS
Analiza kandidataFoto: RTRS

Za sada se zna da će Milorad Dodik, Mladen Ivanić i Darko Matijašević, biti kandidati za srpskog člana Predsjedništva BiH. U trci za predsjednika Srpske su Vukota Govedarica i Nikola Poplašen. Najveća nepoznanica je koga će vladajuća koalicija kandidovati za tu funkciju. Analiziramo - šta u dva politička tabora misle o kontrakandidatima.

Za SNSD prioritet je formiranje Patriotskog bloka i ozbiljna pobjeda na predstojećim izborima. Zbog toga se, kažu u ovoj stranci, ne bave opozicionim kandidatima, koje nazivaju bosanskim blokom. Ipak, ne propuštaju da ih komentarišu.

- Moram da kažem, da mi je drago što je gospodin Govedarica konačno odlučio da radi svoj posao. Izgleda da je odlučio da bude vođa opozicije, a ne kako je do sada bio u Skupštini, vođa navijača. A gospodin Ivanić je neko ko je odgovoran za sve što je Savez za promjene loše uradio na nivou BiH - rekao je Radovan Kovačević, portparol SNSD.

SDS čeka da sav posao u vezi sa kandidaturama za predsjednika bude završen. Tada će, kažu, ocijeniti svoje protivkandidate. Za njihovog koalicionog partnera, PDP, nije iznenanađenje to što će Mladenu Ivaniću protivkandidat u trci za člana Predsjedništva biti Milorad Dodik. Ipak, iznenađeni su što je Dodik ujedno i šef Izbornog štaba SNSD-a.

- To do sada nije bila praksa. Obično to budu bliski saradnici. Očigledno je da nešto ne štima. Očekujemo korektnu kampanju - kaže Anja Petrović, portparolka PDP-a.

Iza ovih kandidata stoje odluke stranaka i koalicija, ističu stručnjaci. To, dodaju, potvrđuje da su dobili pozitivne ocjene saradnika, a na neki način i birača.

- Vukota Govedarica se našao u nezgodnoj situaciji. Njegove prednosti su mladost, entuzijazam, nova energija koju može da unese, s jedne strane. On kao lider SDS, najjače opozicione stranke, na neki način je i prinuđen da se kandiduje za predsjednika. To je hrabar potez kojim provjerava i podiže rejting svoje stranke u opozicionom bloku - rekao je Đorđe Vuković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Problem bi, kaže Vuković, mogle da budu frakcije koje postoje unutar SDS-a, ali i to što Govedarica dolazi sa istoka, jer je na zapadu koncentrisana većina biračkog tijela. Prema tom kriterijumu, iste šanse imaju Milorad Dodik i Mladen Ivanić. Vuković ističe da je riječ o sudaru dva najiskusnija i najprovjerenija političara u Srpskoj.

- Iza srpskog člana Predsjedništva treba da stoji i ozbiljniji potencijal, pa je tu na neki način Milorad Dodik u prednosti, jer iza njega stoji najmnogoljudnija partija i infrastruktura. Mladen Ivanić je kandidat mnoštva opozicionih stranaka između kojih često ne postoji velika principijelnost - smatra Vuković.

Vuković upozorava da nije dobro da se izbor svodi na karakter kandidata, već i na politike, vizije i stanje duha u Srpskoj.