X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
28/02/2018 |  19:16 ⇒ 19:20 | Izvor: RTRS

Svakom je povremeno potreban predah, "prikočite malo"

Psiholog dr Šeri Benton objasnila je da postoji važna razlika između depresije i "sagorijevanja" na poslu, i da oni koji pate zbog drugog problema često imaju poteškoće koje, zbog odsustva dijagnoze, ne tretiraju ni na koji način.
Ilustracija - Foto: Screenshot
IlustracijaFoto: Screenshot

Ona je podvukla da je "sagorijevanje" problem sa kojim se susreće veliki procenat zaposlenih, i da njegovi simptomi podsjećaju na depresiju, ali i druge poremećaje.

- Kada koncentracija opada, kada ne možete da se fokusirate i svaki zadatak vam se čini težim od prethodnog, dolazi do "sagorijevanja". Ono utiče na čitav sistem razmišljanja i pamćenja, i tjera ga da radi u tom preforsiranom stanju tokom dužeg vremenskog perioda. Ukoliko ne postoji ravnoteža između posla i ostatka života, "sagorijevanje" će dovesti do toga da postanete manje sposobni i efikasni - objasnila je ona.

Otkrila je i pet stvari koje mogu da izazovu "sagorijevanje" kod osoba koje su pod stresom zbog posla.

Perfekcionizam

Pretjerani trud da sve bude savršeno, obično donosi samo frustraciju kada iz objektivnih razloga sve ne može da bude savršeno. To razočaranje, i stres zbog stvari na koje ne možemo da utičemo, značajno podižu nivo stresa i mogu dovesti do "sagorijevanja".

Premorenost i nesanica

Poremećaji u rasporedu spavanja jedan su od znakova da vam je potreban predah. Doktorka Benton ističe da bi obavljanje i završavanje neke aktivnosti trebalo da nam donese osjećaj ponosa i "nagrade". Ukoliko primijetite da se zbog posla osjećate ispijeno, da često ne možete da zaspite, pripazite i potrudite se da dovoljno spavate, jer će umor loše uticati na čitav organizam.

Odsustvo podrške

Ukoliko na vašem radnom mjestu ne postoji dobar menadžment koji bi rasporedio zaduženja, ili osoblje koje bi trebalo da vam pruži podršku u obavljanju vaših dužnosti, postoji rizik da "sagorite". Ključno je da znate da rasporedite svoje obaveze ili ih delegirate, jer "radoholičari", na duge staze, sebi čine više štete nego koristi.

Ravnodušnost

Najbolje se osjećamo na poslovima koji nam daju osjećaj svrhe, zbog kojih se osjećamo ponosno. Ukoliko ste prema svom poslu ravnodušni, odnosno on vas ne ispunjava jer ne zastupa vrijednosti koje smatrate važnim, lakše ćete "sagoriti" jer će vam se činiti da je sve što (toliko) radite - uzalud.

Rad, rad i samo rad!

Vrijeme za predah, vrijeme provedeno sa prijateljima i porodicom ili kreativni hobi koji nema nikakve veze sa vašim "matičnim" poslom, izuzetno su važni za balans vašeg poslovnog života. Svaka osoba mora imati najmanje jedan, a poželjno je i više, "izvora blagostanja".

Izvor: Mondo