latinica  ћирилица
01/03/2018 |  18:29 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Hirurzi fočanske bolnice prvi u liječenju debelog crijeva u BiH (VIDEO)

Hirurzi Univerzitetske bolnice Foča, jedini u BiH, uvođenjem savremenih metoda kod oboljelih od raka debelog crijeva, omogućili su brži oporavak i veliku vjerovatnoću izlječenja od ove opake bolesti.
Foča - Debelo crijevo - Foto: RTRS
Foča - Debelo crijevoFoto: RTRS

Iz ove zdravstvene ustanove najavljuju nova ulaganja u opremu.

Šezdesetčetvorogodišnjem Sokočaninu Marinku Curoviću prije pet godina dijagnostikovan je rak rektuma kada je i operisan. Nedugo poslije, bolest se vratila. Ni zračenje nije pomoglo. Hirurzi su odlučili da je najbolje rješenje druga operacija, po jednoj od najsavremenijih metoda u svijetu.

Curović kaže da se sada osjeća dobro, te da oporavak teče uredno. Očekuje da će brzo na kućnu njegu.

Zahtjevna operacija - ekstralevatorna amputacija rektuma izvodi se iz dvije faze, prva kada je pacijent na leđima, a druga u potrbušnom položaju.

U odnosu na standardnu metodu brojne su prednosti.

"Oporavak ovih pacijenata je da kažemo brži, jer je manji procenat komplikacija, a ono što je najvažnije da je potencijalno bolji onkološki rezultat, bolje hirurško liječenje", objašnjava Nenad Lalović hirurg Univerzitetske bolnice Foča.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi učinjeni su značajni pomaci u radu nakon projekta energetske efikasnosti, u šta je Vlada Srpske uložila četiri miliona maraka. Obnovljena je i medicinska radiološka dijagnostika.

Radmil Marić v.d. direktorka Univerzitetske bolnice Foča ističe da su sada u fazi nadogradnje prostora na paviljonima jedan i dva.

"Spremamo se da opremimo dobar poliklinički centar, koji će se nalaziti u prostorijama bivšeg internata", rekao je Marić.

Uz podršku Vlade Republike Srpske uskoro bi trebalo da počne i unutrašnje opremanje i adaptacija prostorija, čime će biti stvorena daleko bolji uslovi za liječenje pacijenata, koji dolaze iz svih krajeva Srpske i Federacije BiH.