latinica  ћирилица
03/03/2018 |  12:28 ⇒ 14:13 | Autor: RTRS

Krajnje ozbiljno shvatiti planove o destabilizaciji Srpske

Politički analitičar Aleksandar Pavić izjavio je za Srnu da vrlo realno djeluje vijest o planovima za destabilizaciju vlasti u Republici Srpskoj, koji uključuju i atentat, jer je, kako kaže, očigledno da se snagama koje stoje iza NATO-a, na prvom mjestu SAD i Velikoj Britaniji, jako žuri da zaokruže stavljanje pod svoju kontrolu prostora bivše Јugoslavije.
Aleksandar Pavić (Foto: Sputnjik) -
Aleksandar Pavić (Foto: Sputnjik)

Pavić ističe da se to vidi po načinu na koji je Crna Gora prošle godine ekspresno, mimo bilo kakvih demokratskih obzira i pravila ugurana u NATO, kako je smijenjena vlada Makedonije uz pomoć američkog i EU posredavanja i kako se sada ubrzavaju pregovori oko imena Makedonije kako bi i ona mogla da dobije poziv da uđe u NATO, možda čak i na samitu u julu ove godine.

"Ostali su Srbija i Republika Srpska, to jest BiH, koja ne može da uđe u NATO bez Republike Srpske. A da bi se to desilo mora da se instalira kooperativno rukovodstvo u Republici Srpskoj koje će biti jednako kooperativno i u Banjaluci i u Sarajevu, da bi BiH mogla najzad da u NATO", kaže Pavić.

On navodi da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik velika prepreka svemu tome, a s obzirom da je njegova pobjeda na izborima, kao i SNSD-a izvjesna, ostaju im, kako kaže, samo neregularni načini da se to spriječi, a oni nisu nepoznati stranim, pogotovo anglo-američkim službama i samom NATO-u.

"Ako ne mogu da urade ništa putem nekog kvazi-demokratskog načina, onda će pribeći i atentatima i izazivanju nereda, nestabilnosti. To im uopšte nije strano. Uostalom u Srbiji se to desilo i izazvana je obojena revolucija uoči 5. oktobra, a posle toga je ubijen premijer, koji je rešio da promeni politiku koja je direktno udarala u zapadne interese", kaže Pavić.

On ističe da ovo treba shvatiti krajnje ozbiljno i preduzeti odgovarajuće kontramjere.

"Јednostavno, ne sme da se dozvoli da se vlast u Republici Srpskoj, a i u Srbiji postavlja spolja. Ako nam se to desi ovog puta, upašćemo u haos iz koga se neće videti izlaz. Ovo je crvena lampica da se dodatno pobrine o svojoj bezbednosti i nosilaca najviših funkcija, a na prvom mestu predsednika Republike Srpske", zaključio je Pavić.

Portal "Vesti" piše da službe bezbjednosti iz regiona uveliko razmatraju sve aspekte operativnih podataka prema kojima bi predstojeći opšti izbori u BiH mogli da budu povod za radikalizaciju političke situacije u Republici Srpskoj, koja ne isključuje ni krvavi scenario.

Izvor: Srna