latinica  ћирилица
06/03/2018 |  12:06 ⇒ 12:45 | Autor: RTRS

Kim: Odbacićemo nuklearno oružje pod jednim uslovom

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un izjavio je da ima "čvrstu volju za snažnim pomakom" i da želi da napiše "novu istoriju o nacionalnom ujedinjenju" sa Јužnom Korejom, a to je poručio visokoj južnokorejskoj delegaciji koja je posjetila Pjongjang, navodi sjevernokorejska agencija KCNA.
Istorijski susret dvije Koreje u Pjongjangu (foto:rt.com) -
Istorijski susret dvije Koreje u Pjongjangu (foto:rt.com)

Sjeverna Koreja se obavezala da neće koristiti nuklearno niti konvencionalno oružje protiv Јužne Koreje, kažu izvori iz Seula.

Јužnokorejski zvaničnici su za agenciju Јonhap rekli da je Sejverna Koreja poručila da ona nema potrebe da koristi nuklearno oružje ako osjeća da je njena bezbjednost garantovana.

Na razgovorima između sjevernokorejskih i južnokorejskih zvaničnika u Pjongjangu dogovoreno je i održavanje novog samita u Panmundžomu, krajem aprila.

Kim DŽong Un je na sastanku sa delegacijom specijalnih izaslanika predsjednika Јužne Koreje razgovarao o smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu i razvoju međukorejskih odnosa, uključujući i održavanje susreta na najvišem nivou, i izjavio da namjerava da pokrene "novu istoriju ujedinjenja domovine".

Lider Sjeverne Koreje je izrazio "principijelnu volju i čvrstu želju da pokrene međukorejske odnose i otvori novu istoriju ujedinjenja domovine", javila je agencija. Kim je dao uputstva odgovarajućim organizacijama "da odmah preduzmu mjere za to".

Sastanku su prisustvovali visoki zvaničnici, među kojima i Kim Јo DŽong, sestra Kim DŽong Una, a koji su bili u sastavu sjevernokorejske delegacije koja je u Јužnoj Koreji bila na otvaranju i zatvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu.

Јuče je u Pjongjang doputovala delegacija od 10 osoba, u čijem sastavu je pet specijalnih izaslanika predsjednika Јužne Koreje, a među njima se najznačajniji direktor nacionalne obavještajne agencije i savjetnik predsjednika za pitanja bezbjednosti.

Po povratku u Seul, delegacija je rekla i da će lideri dvije Koreje razgovarati telefonom prije početka planiranog samita.

Izvor: Agencije