latinica  ћирилица
08/03/2018 |  13:02 ⇒ 13:02 | Autor: RTRS

Štrbac: Hrvatska vrijeđa srpske žrtve i njihove porodice

Direktor Dokumenataciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je da Hrvatska nastavlja igru u vezi sa isplatom nematerijalne štete porodicama srpskih žrtava.
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd) -
Savo Štrbac (Foto: Medija centar Beograd)

Prema njegovim riječima, hrvatske vlasti svjesno odugovlače isplate i mijenjaju njihov osnov, da bi oslobodila odgovornosti pripadnike hrvatske vojske i policije koji su počinili zločine. Komentarišući informaciju da je Opštinski sud u Šibeniku presudio da Dušanki Mandić bude isplaćeno 17.791 evro zbog ubistva oca Mirka Pokrajca /84/ u selu Varivoda, Štrbac je rekao da pretpostavlja da je kao osnov isplate navedeno da je "hrvatska država odgovorna za teroristička djela i akte" što znači da ih je mogao počiniti bilo ko i iz bilo koje druge države.

On je naveo da je to isto sugerisano ranije i u postupku djeci porodi ce Berić, kojima je za ubistvo oca Radivoja /69/ i majke Marije /69/ u Varivodama, isplaćena odšteta od 72.783 evra.

On je naglasio da Hrvatska na taj način, kao i mijenjanjem osnove isplate, štiti svakog svog građanina jer ne može da negira činjenicu da su Srbi u Varivodama ubijeni 28. septembra 1995. godine, gotovo dva mjeseca nakon "Oluje". Podsajetio je da je snimak sa tek ubijenim srpskim civilima obišao svijet.

On je naveo da je iznos nematerijalne štete koji je prvostepenom presudom određen porodicama Pokrajac i Mandić najmanji do sada za koji "Veritas" zna, te da je obično riječ o 26.917 evra ili 24.226 evra.

Izvor: SRNA