latinica  ћирилица
14/03/2018 |  09:17 ⇒ 11:12 | Autor: RTRS

Lipicaneri - konji za parade i svečane trenutke (VIDEO)

Lipicaneri su svjetski poznata rasa slovenačkih konja koji su odgojeni u kraju Lipica. Ova rasa je nastala krajem 16. vijeka, a osnovu za uzgoj lipicanera dali su domaći planinski, te španski i napolitanski, ali i arapski konji. Naglašene ljepote, ti konji uglavnom se koriste za parade i svečane trenutke.
Lipicaneri - Foto: RTRS
LipicaneriFoto: RTRS

Lipicaner se već izgledom razlikuje od ostalih konja. Visina grebena kod lipicanera je 154 centimetra, a prosječna težina oko 500 kilograma. Lipicaner ima visoko nasađen vrat, malo ulegnuta leđa, ovalne i duge sapi obrasle mišićima. Noge su mu čvrste s malim kopitama. Rep i griva imaju finu i bogatu dlaku.

Lipicaner je poslušnog temperamenta i veoma lako uči. Ono što ovoga konja karakteriše i izdvaja od drugih je njegov prepoznatljivi hod sa visokom akcijom nogu.

1946. godine u ergelu "Vučijak" u Prnjavoru je prvi put uvedeno 13 grla. Neki od konja su bili iz narodnog uzgoja, a prvi pastuv Napolitano bio je zarobljen u ratu i jedno je od prvih grla ove ergele. Od 1946. godine ergela Vučijak prošla je kroz razne reorganizacije, bilo je i dobrih i loših vremena, ali je, kažu nam zaposleni, vrijeme da opet postane ono što je bila u staroj Јugoslaviji.

Ergela "Vučijak" danas broji oko stotinu grla.

2015. godine Vlada Republike Srpske kupila je ergelu i od tada je glavni finansijer. Zaposleni kažu da su uslovi nešto bolji, ali ima još mnogo toga da se uradi, pogotovo kada je riječ o zdravlju konja.

Zabrana izvoza konja u Bosni i Hercegovini je najveći problem, kako zbog zarade i razvoja konjušarstva, tako i zbog razmnožavanja. Vrhunski rasni konj je često skuplji i od aviona, a ergela "Vučijak", nažalost, nema mogućnost prodaje.

Ono što bi možda i najviše pomoglo razvoju ergele je otvaranje konjičkog kluba. Ipak, uprava ergele kaže da je ova ideja daleko od realizacije.

Do danas je održano pet linija lipicanera: pluto, napolitano, konverzano, maestozo i fejvori. 1816. svoju krvnu liniju ovdje je zasnovao i arapski konj siglavi.

Ždrijebe lipicanera je uvijek tamne boje, međutim, samo mali procenat ždrebadi ostaje taman.

Lipicaner se često pojavljuje u filmovima. Svojih pet minuta slave dobio je u holivudskom filmu "Crvena plima", gdje na zaprepašćenje poznavalaca ove rase Denzel Vošington i DŽin Hekmen raspravljaju o porijeklu lipicanera, obojica pogrešno tvrdeći da je rasa nastala u Portugalu, odnosno Španiji.

Lipicaner je i jedan od motiva na slovenačkim kovanicama evra, a u novim prijedlozima za zastavu ove države je i trobojka i lipicaner.