latinica  ћирилица
14/03/2018 |  11:41 ⇒ 12:00 | Autor: RTRS

Korotkov: Mumije liče na ljude, ali nisu homosapiensi

Profesor Konstantin Korotkov sa Nacionalnog istraživačkog univerziteta u Rusiji proučio je mumije koje su pronašli arheolozi u Peruu i utvrdio da nisu ljudskog porijekla.
Čudnovate troprste mumije - Foto: Screenshot/YouTube
Čudnovate troprste mumijeFoto: Screenshot/YouTube

Kosturi imaju tri prsta, humanoidnog su oblika, ali ne pripadaju ljudskoj, odnosno homosapiens vrsti i stari su više od šest i po hiljada godina.

"Svaka od malih mumija ima dvije ruke, dvije noge, glavu, dva oka i usta. Koristeći tehnologiju magnetne rezonance, kosturi su skenirani. Uzorci tkiva otkrili su njihovu biološku prirodu, a hemijski sastojci upućuju na to da je riječ o ljudskoj materiji.

Skenirani DNK nalazi se u 23 para hromozoma, koliko ih ima i u ćelijama čovjeka. Sva četiri kostura su muška i u sebi imaju ipsilon hromozom. Čini se da je riječ o ljudskim kosturima, međutim, oni to nisu", precizira Korotkov.

Iako su neki naučnici okarakterisali ove mumije kao lažne, još jedan specijalista za kosture Edson Vivanko proučio je njihove ostatke i utvrdio da tijela izgledaju realno.

"Postoji mnogo indikatora prema kojima možemo zaključiti da su tijela realna. Bilo bi vrlo teško rekreirati kosture sa ovakvim karakteristikama. Trenutno proučavamo dostupne dokaze.

Dosad nismo uspjeli pronaći ništa što bi upućivalo na to da je riječ o lažnim kosturima, čak ni na to da su na bilo koji način modifikovani. Zapravo, imamo mnogo više dokaza kojima možemo dokazati da su kosturi pravi, a ne lažni", ističe Vivanko, a prenose naučni portali.

Izvor: SRNA