latinica  ћирилица
15/03/2018 |  07:44 ⇒ 08:07 | Autor: RTRS

Cerar podnio ostavku

Slovenački premijer Miro Cerar odlučio je da podnese ostavku na tu funkciju, javlja "Rojters".
Miro Cerar - Foto: Screenshot/YouTube
Miro CerarFoto: Screenshot/YouTube

Miro Cerar je takvu odluku donio nakon odluke Ustavnog suda Slovenije da poništi referendum o željezničkom projektu Koper-Divača.

"To sam učinio jer je neophodno znati šta je ispravno, a šta pogrešno. Ovo je odgovornost koju preuzimam i odluka koju bi prihvatio svaki časni političar", naveo je Cerar na Tviteru.

U saopštenju je podsjetio da je stanje u državi bilo loše prije nego što je njegova vlada preuzela dužnost, dodajući da je situacija danas sasvim drugačija.

"Imamo treći najveći ekonomski rast u EU, prognoze za ovu godinu su vrlo dobre, imamo najnižu nezaposlenost nakon 2009. godine, imamo prvi balansirani budžet od 2008. godine, a samim tim i javni dug će pasti sa 80 odsto na 70 odsto ove godine, u zemlju su dovedeni strani investitori koji otvaraju kvalitetne poslove", istakao je Cerar.

On će o svojoj ostavci zvanično obavijestiti slovenačkog predsjednika Boruta Pahora u četvrtak.

Sloveniju najvjerovatnije čekaju parlamentarni izbori.

Prema slovu ustava, parlament može da krene u iznalaženje nove političke većine, ali do toga možda i neće doći pošto Sloveniju u svakom slučaju čekaju redovni izbori – kada ističe mandat tekućeg sastava Narodne skupštine.

Kako navodi slovenačko Delo, moguće je da parlamentarni izbori budu održani krajem maja.

Izvor: Rojters, Delo, Tanjug