latinica  ћирилица
15/03/2018 |  12:00 ⇒ 12:20 | Autor: RTRS

Glaukom - jedan od najčešćih uzroka sljepila (VIDEO)

U samo nekoliko sekundi koliko traje pregled, moguće je ustanoviti kakav je očni pritisak. Visok očni pritisak jedan je od uzroka nastanka glaukoma koji, ako se na vrijeme ne prepozna i ne liječi, može dovesti do nepovratnog gubitka oka.
Glaukom - Foto: RTRS
GlaukomFoto: RTRS

Besplatno mjerenje očnog pritiska u Domu zdravlja u Doboju privuklo je veliki broj pacijenata, uglavnom onih koji po godinama spadaju u rizične grupe.

Tanja Јešić Petrović, oftamolog u Domu zdravlja u Doboju, ističe da u rizičnu grupu spadaju pacijenti stariji od 40 godina, i da je za njih obavezno pregledanje očiju jednom godišnje.

Bolest nije lako prepoznati osim kada već dođe u akutnu fazu i kada pacijent ima bol ne samo u oku nego u čitavoj polovini glave sa nagonom na povraćanje, naglim padom vida i crvenilom oka.

Dr Petrović dodaje i da se liječenje može sprovoditi medikamentozno, ali i operativno.

Svaka vrsta glaukoma koji se ne liječi, može dovesti do sljepila kod oboljelog oka. U svijetu je zbog posljedica glaukoma više od 4 miliona ljudi slijepo, a taj broj bi do 2020. godine, kako se očekuje, mogao preći 11 miliona. Ljekari savjetuju redovne preglede, barem jednom godišnje.