latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:43 ⇒ 15:44 | Autor: RTRS

Putin predsjedavao Savjetom bezbjednosti Rusije zbog afere sa trovanjem špijuna

Ruski lider Vladimir Putin razgovarao je sa stalnim članovima Saveta bezbjednosti zemlje o rusko-britanskim odnosima u pozadini slučaja trovanja bivšeg šijuna Sergeja Skripalja u britanskom Solsberiju, saopštio je pres-sekretar ruskog predsjednika, Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov - Foto: arhiv
Dmitrij PeskovFoto: arhiv

Peskov je naveo da je tokom sjednice izražena krajnja zabrinutost “destruktivnim i provokacionim stavom britanske strane“. Ministarstvo inostranih poslova Rusije smatra da je jutrošnja sjednica Savjeta bezbjednosti UN o incidentu u Solsberiju pokazala odsustvo zainteresovanosti Londona za profesionalnom istragom.

Na sjednici Savjeta bezbednosti, delegacija Rusije je podnijela je na razmatranje odgovarajući nacrt saopštenja za medije. Prema riječima stalnog predstavnika Rusije, Vasilija Nebenzje, Moskva je zatražila da se ne koristi mehanizam Člana 9 Konvencije o zabrani hemijskog oružja prilikom istrage incidenta. Velika Britanija je blokirala prijedlog Rusije.

“London je ovim, u skladu sa svojim provokacionim i histeričnim akcijama posljednjih dana, još jednom pokazala odsustvo realne zainteresovanosti i za profesionalnu istragu incidenta u Solsberiju. Za nas je to bilo iznenađenje“, navodi se u komentaru Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Izvor: Sputnjik