latinica  ћирилица
15/03/2018 |  15:53 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

U Beogradu promovisan Prvi tom enciklopedije Srpske (VIDEO)

U Srpskoj akademiji nauka i umjetnosti promovisan je Prvi tom enciklopedije Republike Srpske. Akademici SANU, kao recenzenti, pomogli su nastanku ovog kapitalnog djela u kome je na 783 strane obrađeno oko 1.500 odrednica koje se odnose na procese, događaje i ličnosti važne za istoriju Republike Srpske.
Beograd: Promocija Enciklopedije Republike Srpske - Foto: RTRS
Beograd: Promocija Enciklopedije Republike SrpskeFoto: RTRS

Istraživačkim postupkom i načinom obrade prikazana su suštinska pitanja prošlosti i sadašnjosti Republike Srpske važna i za njenu budućnost, rekao je predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.

- Ovom enciklopedijom, na određeni način, ističemo vrijednosti koje štite identitet Republike Srpske i srpskog naroda. Taj identitet se naročito odnosi na zaštitu jezika, pisma, istorije i tradicije - rekao je Kuzmanović.

SANU i ANRUS sarađuju na osnovu potpisanog sporazuma, ali i posebnih veza koje se podrazumijevaju i ne treba ih objašnjavati, rekao je predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti Vladimir Kostić. Dvije akademije zajednički slave promociju ovog kapitalnog djela koje je rezultat rada 28 redakcija i više od 150 naučnih radnika, naveo je Kostić.

- SANU i ANRUS danas promovišu i slave značajni i neophodni stvaralački iskorak čiji je domet znatno širi od formalnog geografskog ograničenja ove enciklopedije - kaže Kostić.

Akademik Ljubomir Maksimović podsjetio je na evropske vrijednosti da se kulturni nivo jednog naroda i jedne zemlje najbolje iskazuje radom na enciklopedijama.

Kada se završi svih pet predviđenih tomova enciklopedije, to će biti lična karta Republike Srpske, podsjetio je akademik Ljubomir Zuković.

- Namjera je da se vidi, između ostalog, da su Srbi na prostoru BiH duboko ukorijenjeni, da su tu danas i da tu misle da ostanu i u budućnosti - maveo je Zuković.

Intenzivno se piše drugi tom Enciklopedije Republike Srpske čija se promocija očekuje na sljedećem Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu.