latinica  ћирилица
15/03/2018 |  16:05 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Savjet Evrope: Srbija nije sprovela preporuke

Srbija nije sprovela nijednu od trinaest preporuka o sprječavanju korupcije među parlamentarcima, sudijama i tužiocima, navedeno je u Izvještaju antikorupcijskog tijela Savjeta Evrope (GRECO).
Savjet Evrope  (foto:Council of Europe) -
Savjet Evrope (foto:Council of Europe)

GRECO je preporučio da se preduzmu mjere kako bi se poboljšala transparentnost parlamentarnog procesa, uključujući obezbjeđivanje adekvatnih rokova za podnošenje amandmana i korišćenje hitne procedure kao izuzetak, a ne po pravilu. Naglašena je i potreba za uvođenjem propisa o transparentnosti o kontaktima poslanika sa lobistima i trećim stranama, s obzirom na veliki rizik od nepotrebnog uticaja.

Među ostalim preporukama iz 2015. godine bilo je jačanje nezavisnosti i uloge Visokog savjeta sudstva i Državnog tužilačkog vijeća, izmjena procedura za zapošljavanje i promociju sudija, predsjednika sudova i tužilaca, posebno isključivanjem Narodne skupštine iz ovog procesa i obezbeđivanjem zapošljavanja zasnovanom na zaslugama i nastavak reforme sistema ocjene rada sudija i tužilaca.

Osim neophodne ustavne reforme radi promjene sastava Visokog savjeta sudstva i isključivanja Narodne skupštine iz procesa regrutovanja sudija, GRECO u izvještaju kaže da očekuje i pregled sistema ocjene rada sudija. Šef srpske delegacije GRECO trebalo bi da dostavi novi izvještaj o napretku u sprovođenju svih očekivanih preporuka što je prije moguće, najkasnije do 31. oktobra 2018.

Izvor: B92