latinica  ћирилица
15/03/2018 |  17:01 ⇒ 21:18 | Autor: RTRS

ŽRS- Usaglašen dio izmjena Pravilnika o sistematizaciji (VIDEO)

Poslovodstvo i sindikati Željeznica Republike Srpske usaglasili su skoro dvije trećine izmjena i dopuna Pravilnika o sistematizaciji i organizaciji, radi smanjenja broja radnih mjesta predviđenih procesom restrukturiranja.
ŽRS - Foto: RTRS
ŽRSFoto: RTRS

Saglasnosti nema o prijedlogu administrativnog broja radnika i o naknadi za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Uprava Željeznica provodi anketu koja bi trebalo da pokaže koliko radnika je zainteresovano za dobrovoljni odlazak i da li je otpremnina dovoljna. Krajnji cilj je 2.100 radnika do 2021. godine.

Sindikalci smatraju da treba smanjiti broj savjetnika i koordinatora, a zadržati radna mjesta u procesu rada koja će povećati bezbjednost željezničkog saobraćaja. Saglasnosti još nema ni u vezi sa naknadama za dobrovoljni odlazak iz preduzeća.

Predsjednik Sindikata željezničara Milijan Marković kaže da je stav sindikata da je za njih neprihvatljiv ponuđeni prijedlog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta.

- Po pitanju usaglašavanja prijedloga treće izmjene i dopune pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Željeznicama, sindikati su Upravi blagovremeno dostavili primjedbe od kojih je jedan broj prihvaćen, drugi danas usaglašen, dok je jedan dio ostao ne prihvaćen - rekao je Marković.

Predsjednik Sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Zlatko Marin očekuje da će, do konačnog usvajanja, prijedlog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta pretrpjeti mnoge izmjene, i kao problem navodi smanjenje radnih mjesta u procesu rada, a višak administrativnih.

Generalni direktor Željeznica Republike Srpske Dragan Savanović rekao je da su Uprava i sindikalne organizacije na dobrom putu da usaglase prijedlog pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta u ovom preduzeću.

- Dobar dio smo usaglasili. Bilo je opravdanih primjedbi i sugestija, ali i neprihvatljivih. U svakom slučaju radimo u tolerantnoj i mirnoj atmosferi, sa punim razumijevanjem - rekao je Savanović.