latinica  ћирилица
15/03/2018 |  18:41 ⇒ 20:17 | Autor: RTRS

Obustavljena nabavka radara

Vlada je danas donijela i zaključak kojim se obustavljaju aktivnosti u vezi sa nabavkom radara i bezbjednosnih kamera po principu javno-privatnog partnerstva i uputila na preispitivanje model finansiranja ovog projekta. Nabavka navedenih uređaja i opreme, navode u Vladi, biće sprovedena u skladu sa rezultatima analize.
Radar - Foto: RTRS
RadarFoto: RTRS

Vlada Srpske ne odustaje od nabavke radara, rekla je premijerka Željka Cvijanović. Poručila je da je potrebno da vodimo računa o bezbjednosti, zbog čega je ovaj projekat potreban.

- Ostaje da se preispita tačno, kako je to i rečeno zaključkom Vlade, model finansiranja i da se u nabavku opreme ide nakon što utvrdimo koji je to najisplativiji i najefikasnijki način finansiranja - rekla je Cvijanovićeva.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će, dodatnom analizom tražiti da se definiše model finansiranja koji bi trebalo da potpuno pokaže sve prednosti i rizike projekta.

"MUP Republike Srpske, kada je prije godinu i po dana započeo sa projektom, tražio je od Vlade Republike Srpske finansiranje sopstvenim sredstvima, ali u tom trenutku nije postojala takva mogućnost. S obzirom da je u ovoj godini postignuta finansijska stabilnost, nadamo se da će se iznaći sredstva u okviru budžeta za finansiranje ovog projekta koji je veoma bitan za MUP i Republiku Srpsku", saopšteno je iz MUP-a.

Na obustavu nabavke radara i kamera reagovala je i opozicija. Smatraju da se vlast na ovaj način željela, kako kažu, dodvoriti narodu u izbornoj godini, i da je odluka o povlačenju, priznavanje krivice.

- Vlast, prvenstveno najodgovorniji ljudi u vlasti a to su premijerka i ministar unutrašnjih poslova u čijem je ovo resoru, očito su osjetili da ovdje ima novca koji se može uzeti i to su pokušali da urade - rekao je Nedeljko Glamočak, potpredsjednik SDS-a.

Na prozivke opozicije premijerka kratko poručuje: "Iz opozicije dolaze svakakve tvrdnje. Oni su nebitni u ovoj priči".

Projektom je predviđena nabavka više od 100 nadzornih kamera i radara, koji bi bili raspoređeni na teritoriji cijele Republike Srpske.