latinica  ћирилица
15/03/2018 |  18:51 ⇒ 21:14 | Autor: RTRS

I danas oštre osude Mektićevog intervjua za Rojters (VIDEO)

Ne stišavaju se reagovanja na intervju ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića agenciji Rojters, u kojem je vlast u Srpskoj optužio da trguje strahom i da je povećana nesigurnost. I danas uglavnom oštre osude.
Haradinaj o Mektiću - Foto: RTRS
Haradinaj o MektićuFoto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ponovio je da su Mektićeve tvrdnje neistinite i tendenciozne, pozivajući ga da javno kaže ko odvodi djecu na obuku u Rusiju i pruži dokaze o postojanju paravojnih formacija.

- Logično je, kada nešto ne možete da dokažete, da prestanete s tim. On ne prestaje i pokušava da, uz pomoć svojih mentora iz Sarajeva, optuži Srpsku za formiranje paravojnih jedinica i za terorizam. Srbi nikada nisu bili teroristi i mi to ne možemo prihvatiti - istakao je Lukač.

Mektićeve tvrdnje nisu slučajno plasirane putem britanskih medija- prvo Gardijana a sada Rojtersa, smatra dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić. Podsjeća da je Mektić nedavno i boravio u Londonu, a da javnosti nije objasnio razlog zbog kojeg je išao.

- Mektić je u svemu tome samo egzekutor. On plasira vrlo osmišljene izjave, iako nama djeluju kao nesuvisle i plitkoumne. Zašto Britanci imaju takav naboj prema Srbima? Zbog odnosa prema Rusiji - kaže Ćeranić.

Tomo Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske ponovio je kako smatra da Mektić radi protiv interesa srpskog naroda.

- To je dio jedne visokopozionirane špijunaže u kojoj svi moraju da odrađuju sve onako kako im se diktira - tvrdi Kovač.

Mektićeve navode najoštrije su osudili i iz Organizacije strajšena Vojske Republike Srpske. Smatraju da na taj način Mektić samo proizvodi nove krize i nanosi ogromnu štetu Srpskoj i njenim građanima.

- Izjava je potpuno neodgovorna. Njegove izjave možemo nazvati potpunim dezinformacijama, a od tih dezinformacija Republika Srpska i srpski narod imaju samo ogrmonu štetu, a niko nema koristi - ističe Slobodan Župljanin, potpredsjednik Organizacije starješina.

Iz SDS-a, iz kojeg su juče podržali Mektića i njegove stavove, danas kritikuju pisanje portala Govori Srbija, koji je danas objavio da je premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj Mektića nazvao izuzetnim političarem, rekavši da s njim dijeli iste vrijednosti. Iz SDS-a poručuju da je riječ o lažnoj vijesti, čiji je cilj diskreditacija Mektića i SDS-a.