latinica  ћирилица
15/03/2018 |  19:02 ⇒ 22:03 | Autor: RTRS

Međunarodni dan potrošača- najčešće žalbe na komunalne usluge (VIDEO)

Petnaesti mart je Međunarodni dan potrošača. Ove godine posvećen je ravnopravnosti na globalnom digitalnom tržištu. Govori se o zabrani geografskog blokiranja kupaca i pravima potrošača u internet kupovini.
Računi za struju - Foto: RTRS
Računi za strujuFoto: RTRS

Kod nas se potrošači i dalje najčešće žale na komunalne usluge, a o pravima na digitalnom tržištu znaju tek rijetki.

Kršenja Zakona o zaštiti potrošača ima u svim oblastima. Građani se žale na nepravilnosti u trgovini, bankarskom i uslužnom sektoru. 

Anketirani kažu da ono što je napisano na kutiji ili proizvodu nije i u stvarnosti, jer se događaju odstupanja od napisanog, a ima i oštećenja.

Potrošači su primjedbovali i na cijene u prodavnicama, jer se događa da ono što se ističe da je 50 odsto jeftinije su u stvari stare cijene i služe samo da privuku kupce.

Najbrojnije su žalbe na kršenje prava u oblasti komunalnih usluga. 

Nedeljka Ilić, Udruženje građana "Oaza" Trebinje, ističe da je riječ o komunalnim uslugama, tj. odvozu smeća i naplati vode, ta da potrošači žele da se ugrade brojila i da plate onoliko koliko su stvarno potrošili.

Murisa Marić, Udruženje građana "Don" Prijedor, podsjeća da su zastare dugovanja prouzrokovale da je sa prošle na ovu godinu preneseno komunalnih predmeta u vrijednosti od dva miliona maraka koji čekaju sudski epilog.

Pravo na informaciju osnovno je pravo potrošača, a najčešće se ne poštuje. Da li će kupac pisati žalbu zavisi od vrijednosti proizvoda i štete koja je napravljena. 

- Ako neko bude zakinut za neku marku, teško da će sprovesti cijelu proceduru, ako nije inat u pitanju - navodi Snežana Šešlija, Udruženje građana "Toper" Doboj.

I dok se u svijetu promoviše ravnopravnost na digitalnom tržištu, u BiH se nije odmaklo od problema sa komunalnim uslugama. Građani, vođeni lošim iskustvom kod domaćih trgovaca, u digitalno tržište slabo imaju povjerenja. 

Smatraju da su u toj oblasti najmanje zaštićeni, jer se među velikim brojem prodavaca koji putem interneta prodaju robu, dešava da pošalju proizvod koji nije na fotografiji. Navode da se dešava da proizvodi kupljeni ovim putem znaju biti  neispravni i nekvalitetni.

A upravo je ove godine Dan potrošača posvećen digitalnoj trgovini i ravnopravnosti na svjetskom onlajn tržištu. 

- Digitalna trgovina je sve zastupljenija u Republici Srpskoj i u narednom periodu trebaće posebnu pažnju obratiti zaštiti potrošača u sferi digitalnog tržišta i digitalne trgovine - rekla je Јovana Đurić, portparolka Ministarstva za trgovinu i turizam Republike Srpske.

Da o problemu ne treba ćutati - govori podatak da se nakon uložene žalbe, nepoštene prakse najčešeće mijenjaju. Tako samo jedan nezadovoljan potrošač može zaštiti i sve koji o problemu ćute.