latinica  ћирилица
15/03/2018 |  19:48 | Autor: RTRS

Pentagon: Američki general Skaparoti nije rekao da je Srbija opasnost za Balkan

Pentagon je saopštio da su "dezinformacije" navele srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da kritikuje visokog američkog generala Kurtisa Skaparotija koji je navodno upozorio je, zbog veza sa Rusijom, Srbija opasnost za Balkan.
Kertis Skaparoti (Foto: FlickrUNC-CFC-USFK) -
Kertis Skaparoti (Foto: FlickrUNC-CFC-USFK)

U saopštenju Pentagona se navodi da Vulinov komentar nije zasnovan na tačnim informacijama čiji je cilj da se protiv generala i SAD, raspire antiamerička osjećanja.

Britanska agencija “Rojters“ navodi da je general američke vojske Kurtis Skaparoti, inače komandant snaga NATO u Evropi, rekao je u Kongresu ranije ovog mjeseca da je Srbija podložna ruskom uticaju.

Ministar Vulin oštro je kritikovao Skaparotija rekavši da je američki general svojom ocjenom optužio Srbiju kao opasnost po Balkan. Vulin je tada rekao da od 1999. godine nije bilo teže, neodgovornije i opasnije izjave nego što je izjava generala Skaparotija.

Istovremeno, britanska agencija navodi, pozivajući se na transkript Skaparotijevog iskaza, da američki general, u svom svjedočenju pred Odborom američkog Senata za oružane snage 8. marta, nije pomenuo Srbiju kao opasnost po Balkan, ali da jeste kritikovao ulogu Rusije u Srbiji.

Izvor: B92