latinica  ћирилица
15/03/2018 |  21:11 | Autor: RTRS

Bivša agentica MI 5: Mej se u optužbama prema Rusiji koristi insinuacijama

Eni Mešon, koja je ranije radila kao oficir u MI 5; britanskoj službi bezbjednosti, u intervjuu za Sputnjik ocijenila je da je izjava Tereze Mej više insinuacija, nego čvrsto provjerena tvrdnja o krivcu za trovanje bivšeg špijuna i njegov kćeri u Britaniji.
Špijuniranje - Foto: AFP
ŠpijuniranjeFoto: AFP

"Zbunjena sam! Govorim od samog početka da postoje tri momenta koje je u startu trebalo da utvrde policija i obavejštajne službe. Prvo, da nađu svjedoke i provjere sve snimke sa bezbjednosnih kamera. Drugo, da naprave analizu koju su izgleda ipak u međuvremenu uradili, i treće i najvažnije, da utvrde motiv ovog trovanja. Znate, on je špijunirao za MI 5 i bio je uhvaćen na djelu u Rusiji. Njega su osudili i poslali u zatvor. Zatim su ga pomilovali i poslali u Britaniju uz uslov da ga nadgleda MI 6. Do toga je došlo tokom razmjene špijuna između dvije zemlje 2010. godine. Tako da, imajući u vidu sve ovo, on je svakako morao sve što je znao da kaže i ruskoj strani, ali i britanskoj. Zato to što mu se desilo, ne bi trebalo sagledavati samo u kontekstu njegove prošlosti, već i moguće umješanosti kriminalnog podzemlja" naglašava Mešon.

Ona ističe da su britanske vlasti tačno ustanovili sastav sredstva kojim su bili otrovani Skripalj i njegova kćerka. Međutim, prema njenim riječima, to ne znači da su recept za spravljanje ubojitog gasa od dvije komponente znali samo Rusi, jer po cijelom svijetu imate „preletače“, postoje begunci iz obavještajnih i drugih službi koji su mogli da dođu do formule za otrov koji je korišten. 

Izvor: Sputnjik