latinica  ћирилица
16/03/2018 |  15:46 | Autor: RTRS

Srbija neće dozvoliti novi martovski pogrom na Kosmetu

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju saopštila je povodom 14 godina od martovskog pogroma srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji da po svojoj neselektivnosti, intenzitetu mržnje i rušilačkoj energiji, taj zločin spada u red najmonstruoznijih novog doba i da ga Srbi nikada neće zaboraviti, niti dozvoliti da im se nešto slično dogodi.
Kosovo: Zapaljena srpska kuća (arhiva) -
Kosovo: Zapaljena srpska kuća (arhiva)

"Danas poručujemo da Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na pravdi i kažnjavanju krivaca, te da nikada više neće dozvoliti da se nešto slično dogodi. Onima koji odgovorne za zločin štite poručujemo da nikada ništa dobro nije proisteklo, niti može proisteći iz patnje drugih i prećutkivanja zlodela", saopšteno je iz Kancelarije.

U saopštenju je ukazano da martovski pogrom nije bio spontani izliv nasilja, kako tvrde zagovornici lažne teze da je uslijedio iz revolta zbog utapanja dvoje albanske djece u selu Čabra, već da je bez sumnje organizovan od albanskih političkih, kriminalnih i parabezbjednosnih struktura, sa ciljem da se preostali Srbi etnički očiste sa prostora Kosova i Metohije.

Izvor: SRNA