latinica  ћирилица
16/03/2018 |  16:40 ⇒ 19:19 | Autor: RTRS

Trebinje: Poljoprivrednici zadovoljni Agrarnim fondom (VIDEO)

Slika trebinjskog agrara znatno je drugačija i bogatija od prošle godine kada je osnovan Agrarni fond. Sumirani su rezultati rada. Poljoprivrednici su više nego zadovoljni. Osnivač Grad Trebinje najavljuje veću finansijsku podršku.
Trebinje-plastenička proizvodnja - Foto: RTRS
Trebinje-plastenička proizvodnjaFoto: RTRS

Ognjen Škero iz Pridvoraca kod Trebinja sa suprugom egzistenciju obezbjeđuje baveći se poljoprivredom. Drugi posao nemaju. Plasteničku proizvodnju pokrenuo je zahvaljujući, između ostalog, Agrarnom fondu, koji je za ovu porodicu izdvojio 2.000 KM bespovratnih sredstava.

- Ozbiljno sam shvatio projekat, Fond je odobrio novac i počeli smo sa plasteničkom proizvodnjom - kaže Ognjen Škero.

Agrarni fond pomogao je i porodici Tanje Vasković iz mjesta Lastva kod Trebinja. Zahvaljujući sredstvima Fonda unaprijedili su proizvodnju sira. Inače, ova porodica živi od poljoprivrede i stočarstva.

- Agrarni fond nam je pružio mogućnost da izgradimo objekat i svesrdno podržavamo ideju pomoći poljoprivrednicima. Sir prodajemo u Herecgovačkoj kući, isplata je redovna i zadovoljni smo - kaže Vaskovićeva.

Fond je tokom prve godine postojanja realizovao šest programa, u okviru kojih je uključeno 600 kooperanata i uloženo oko 500.000 KM. Za ovih 365 dana otvorena je Hercegovačka kuća u okviru koje se prodaju proizvodi iz cijele istočne Hercegovine.

Kupljene su tri hladnjače a zemlja je, zainteresovanim poljoprivrednicima, obrađivana besplatno. Između ostalog, pružena je pomoć udruženju korisnika vodaka, kao i proizvođačima u opremanju poljoprivrednih gazdinstava.

- Ovo je sigurno jedna od poslijeratnih godina u kojoj je najviše novca uloženo u poljoprivrednu proizvodnju. Takođe, bilježimo povećanje registrovanih poljoprivrednih gazdinstava za 20 odsto. Ljude polako uvodimo u sistem i nadamo se da će biti mnogo više investicija u poljoprivredu - kaže Veselin Dutina, direktor Fonda.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović ističe da je Grad prepoznao značaj osnivanja Agrarnog fonda.

Od ove godine, prvi put nakon rata, krenuće otkup povrća od malih poljoprivrednih proizvođača. Proizvodi će se plasirati u trebinjske hotele i restorane, a naći će se i na policama trebinjskih marketa.