latinica  ћирилица
16/03/2018 |  17:58 | Autor: RTRS

Optuženim pripadnicima tzv. OVK za ratne zločine sudiće - volonteri

Sudije Suda za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji održale su u četvrtak, 15. marta, u Hagu treću plenarnu sjednicu na kojoj su sudije obavještene o aktivnostima Sekretarijata u protekloj godini, kako bi se nastavilo efikasno sprovođenje mandata.
OVK    (Foto: Fonet) - Foto: TANЈUG
OVK (Foto: Fonet)Foto: TANЈUG

U skladu sa Zakonom o Specijalizovanim vijećima i Specijalizovanom tužilaštvu, sve sudije Specijalizovanih vijeća ne dobijaju nikakvu novčanu naknadu niti prinadležnosti samo na osnovu toga što se nalaze na listi. Osim toga, kako je saopšteno, sudije dolaze u sjedište Suda isključivo po zahtjevu predsjednika Specijalizovanih vijeća radi obavljanja dužnosti koje iziskuju njihovo prisustvo.

U saopštenju se podsjeća da su sudije, nakon usvajanja, preispitivanja i stupanja na snagu Pravilnika o postupku i dokazima, u julu 2017. godine stvorile uslove neophodne da bi Specijalizovana vijeća postala sudski operativna. Kako Pravilnik tek treba da bude isproban u praksi, u ovom trenutku nije bilo potrebno predlagati nikakve izmjene Pravilnika, niti diskutovati o njima, napominje se u saopštenju.

Sud još nije formalno počeo sa suđenjima, jer još nema prvih optužnica, a budući da Specijalizovanom tužiocu Dejvidu Švendimanu 31. marta ističe mandat i da njegov nasljednik još nije imenovan, nije poznato kada bi prve optužnice mogle da budu podnijete sudu.

Izvor: Sputnjik