latinica  ћирилица
16/03/2018 |  19:31 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Tužilaštvo u Doboju krši zakon? (VIDEO)

I tužilaštvo krši zakon, tvrdi direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan optužujući Okružno javno tužilaštvo u Doboju da umjesto usluga ove ustanove koristi usluge penzionisanog patologa. Karanove tvrdnje u Tužilaštvu odbacuju i tvrde da zakon ne krše.
Doboj - Foto: RTRS
DobojFoto: RTRS

Poslove pregleda leševa, utvrđivanja smrti, obdukcije i ekshumacije Okružno javno tužilaštvo u Doboju povjerava privatnom penzionisanom patologu. Taj posao se, tvrdi Karan, radi u tuđem prostoru i sa tuđom opremom. Nije, kaže, upitna stručnost patologa, ali jeste sve ostalo.

- Tokom obdukcije moraju secuzimati kojekakvi uzorci za kojekakve dodatne analize... I šta ćete onda s tim uzorcima? gdje ćete ih uzeti i pod kojim uslovima? Gdje ćete ih deponovati, kome proslijediti...? To otvara gomilu nedorečenih pitanja - kaže Karan.

Na taj način, kako navodi, ne poštuju se odredbe tri zakona- o krivičnom postupku, zdravstvenoj zaštiti i vještačenju. U Okružnom javnom tužilaštvu u Doboju njegove navode odbacuju.

"Nisu tačni navodi da Okružno javno tužilaštvo u Doboju ne angažuje ЈZU Zavod za sudsku medicinu Republike Srpske za vještačenja, jer se po naredbi ovog tužilaštva u tom zavodu rade DNK analize, kao i obdukcije u situacijama kada lice podlegne na području koje je bliže tom zavodu, kao na primjer u Banjaluci", navode iz Tužilaštva.

Zakon predviđa da se vještačenje povjerava isključivo ustanovi osposobljenoj za te poslove. Karan ističe da je to razlog osnivanja Zavoda, koji trenutno pokriva cjelokupnu teritoriju Srpske, osim, kako tvrdi, Doboja.

- Uzalud je država potrošila dva miliona KM da napravi Zavod, ako će obdukcije raditi privatno penzioneri po kojekakvim mjestima. Onda nam institucija nije uopšte trebala - kaže Karan.

U Tužilaštvu smatraju da ne krše zakonske propise time što za potrebe izvođenja obdukcije i drugih medicinskih vještačenja na teritoriji regije koju pokrivaju, angažuje ljekara specijalistu sudske medicine sa utvrđene liste vještaka mkoga je imenovalo Ministarstvo pravde. Riječ je, kažu, o licu sa dugogodišnjim iskustvom iz oblasti ove vrste vještačenja zbog čega ništa ne vide spornim.