latinica  ћирилица
16/03/2018 |  20:04 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

Ne činite ovo nakon obroka, to su jako nezdrave navike

Zdrava prehrana ključ je zdravog života, ali samo onda kada je prate i zdrave navike.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

Ljudi često imaju nezdrave navike kojim nesvjesno narušavaju svoje zdravlje čak i ako se hrane isključivo zdravo.

Nemojte stoga više griješiti ako ste nakon obroka navikli  da radite ovo:

1. Pojesti voće

Ako je voće dio obroka, tad će vam njegovi ugljikohidrati, vlakna, vitamini i enzimi dobro doći,. Ali ako poželite da ga jedete na pun stomak, situacija neće biti toliko pozitivna. Što se voća tiče, ono je zaista dobrodošlo na meniju, ali onda kad ste gladni, a ne onda kad ste siti, jer će organizam puno teže probaviti voće i njegove šećere na pun stomak.

2. Popiti čaj

Čaj, odnosno tanini iz čaja, ometaju apsorpciju željeza u organizmu čime sprečavaju njegovu maksimalnu iskoristivost te mogu utjecati na pad razine tog važnog minerala. Unatoč zdravoj prehrani, ova loša navika može vas koštati lagane anemije čiji su simptomi umor, slabost, vrtoglavice, lošija cirkulacija.

3. Popiti sok, posebno gazirani

Iako mnogi misle da će im malo mjehurića rasteretiti želudac nakon obilnog jela - činjenica je da će vam tekućina razblažiti želučane sokove i samim tim usporiti probavu. Stručnjaci zapravo kažu da je nakon jela najbolje pričekati s konzumiranjem bilo kakve tekućine.

4. Zapaliti cigaretu

Pušenje nikako ne možemo svrstati u zdravu naviku, a pogotovo ne onaj gušt kad pušači zapale odmah nakon jela. Taj osjećaj olakšanja zapravo čini veliku štetu cijelom organizmu, a posebno probavi, jer cigareta oduzima važnu količinu kiseonika koji je tijelu potreban da bi pravilno probavili hranu, a tijelo tada apsorbujepuno više kancerogenih tvari iz dima cigarete.

5. Istuširati se

Ako vam se žuri pa nakon obroka planirate brzi tuš prije izlaska, razmislite malo o toj pogrešci. Naime, dok se tuširamo u toploj vodi temperatura tijela će malo narasti pa će naš organizam dobijati signale da malo više krvi šalje prema koži, a ne prema želucu kojem je kvalitetan dotok krvi potreban za bolju probavu.

6. Otići spavati

Ako još ne znate zašto nije dobro umiriti svoj organizam nakon jela, sjetite se samo da nekoj hrani ipak treba malo više aktivnosti i vremena da se razgradi, a spavanjem ćete samo još više usporiti taj proces. I lako je moguće da ćete se probuditi sa žgaravicom.

Izvor: Indeks